انواع چک به عنوان یک سند تجاری، اساساً قرارداد کتبیای است که از طریق آن، صادرکننده اختیار انتقال مقدار معینی پول از حساب بانکی خود به دارنده چک، میدهد.
به گزارش بنکر (Banker)، این اسناد به دلیل انعطافپذیری و قابلیت استفاده آسان، به عنوان یک روش مقبول و محبوب برای انتقال وجه شناخته شدهاند.
در این زمینه، قوانین دقیقی در قالب مقررات تجارت و قانونگذاریهای مربوط به چک به منظور حمایت از حقوق ذینفعان تدوین شده است.
پس از لحظه صدور، وجه چکباید پرداخت یا به اصطلاح وصول گردد. در صورتی که چک بدون پشتوانه مالی صادر شود و امکان پرداخت وجه آن توسط صادرکننده وجود نداشته باشد، دارنده چک برای اجرای حقوق قانونی خود ملزم به پیگیری مراحل و روشهای مشخص قانونی است.
قانون در مورد چکهای برگشتی شرایط منحصر به فردی را برقرار کرده که عدم آگاهی و عمل به آنها میتواند حقوق دارنده چک را به خطر اندازد.
برای اجرای فرایند قانونی چکهای بلامحل، یکی از گامهای بسیار حیاتی، توجه به دوره زمانی مشخصی است که به دارنده چک این امکان را میدهد تا نسبت به امور قانونی از قبیل برگشت زدن چک و دریافت گواهی عدم پرداخت اقدام نماید.
این بازه زمانی که برای برگشت زدن چک و مطالبه وجه تعیین شده، حائز اهمیت است و موضوعی است که باید به آن توجه شود.
۳ مسیر حقوقی و کیفری و ثبتی
قانونگذار برای دارندگان چکهای برگشتی، پیگیری وجه مطالبه را از ۳ مسیر حقوقی و کیفری و ثبتی را امکان پذیر کرده است.
اگر دارنده چک میخواهد نسبت به صادر کننده چک برگشتی، از طریق شکایت کیفری بابت صدور چک بلامحل اقدام کند، باید این اقدام را در مهلت قانونی برای برگشت زدن چک که در قوانین مختص صدور چک تعریف شده، انجام دهد.
طبق ماده 11 از قانون جدید چک، فرد دارند صاحب، اگر ظرف مدت شش ماه پس از تاریخ سررسید چک به بانک مراجعه نکرده و وجه آن را وصول نکند، و همچنین اگر در طی مدت شش ماه پس از اخذ گواهی عدم پرداخت از بانک، از طریق قضایی اقدام به شکایت نکرده باشد، فرصت طرح شکایت کیفری را از دست میدهد و تنها مسیر پیش روی وی برای مطالبه وجه چک برگشت خورده، اقدام از طریق مجاری حقوقی است.
بنابراین، فرصت مقرر برای اعتراض و برگشت زدن چک از طریق بانک، شش ماه پس از تاریخ صدور چک است.
همچنین بعد از دریافت گواهی عدم پرداخت، بازه زمانی شش ماهه برای مراجعه به دادگاه و مطرح کردن طرح دعوی در نظر گرفته شده است.
موضوع چکهای بلامحل
در قوانین تنظیم شده مربوط به موضوع چکهای بلامحل، زمانهای معینی برای پیگیری حقوق علیه ضامنین و ظهرنویس چک درنظر گرفته شده است.
برای چکی که باید در محل صدور آن پرداخت شود، مهلتی 15 روزه برای دارنده تعیین شده تا به بانک مربوطه مراجعه کرده و مبلغ چک را درخواست کند.
این در حالی است که، اگر چکی از یک شهر به شهر دیگر یا از یک نقطه به نقطه دیگری صادر شده باشد، این فرصت به 45 روز از تاریخ صدور چک افزایش مییابد.
اگر دارنده چک در این بازههای زمانی به بانک مراجعه نکرده و وجه چک را مطالبه نکند؛ دیگر نمیتواند از امتیازات تجاری مرتبط با چک بهرهمند شود.
یعنی، امکان طرح دعوی قانونی علیه ضامن و ظهرنویس چک، و یا درخواست تأمین خواسته چک بدون پرداخت خسارت محتمل، از بین میرود.
این قوانین به منظور حمایت از امنیت معاملات و تسهیل در عملیات بانکی تدوین شده تا هم دارندگان چک و هم بانکها بتوانند از چارچوب مشخصی تبعیت کنند و روند مطالبه مبالغ را بدون ابهامات قانونی دنبال نمایند.
من یه چک دارم۴۵۰میلیون برای برج ۷ سال گزشته تا الان هی مهلت گرفته ازم و برگشت نزدم الان برگشت بزنم نمیتونم شکایت کنم،لطفا راهنمایی بفرمایید
چک صیادی را تا چند روز بعد از تاریخ سررسید میتونی برگشت بزنی تا بتونی شکایت کیفری بکنی؟
باسلام من یه چک داشتم از یازده سال قبل بنده خدا پارسال که من چک رو واسه کسی به مبلغ چهار صدور شصت هزار تومان داده بودم برگشت زده بود الان من به کسی چک دادم اون پشت امضا کرده و داده به کسی برگشت زده واقعا بعد دوازده سال میشه من چک امانت به کسی دادم اون به یه نفر دیگه میشه الان جلو حساب من رو ببندند
ثبت پرسه معاملات یا حسن خلق اخلاق تجاری
برای بالا رفتن اطمینان از حصول چک ها می بایست سامانه طراحی گردد که کلیه افراد صادرکننده و دریافت کننده ملزم به ثبت نام در این سامانه گردد و فرد گیرنده چک به صادر کننده چک امتیاز نحوه پاس شدن چک را بدهد و فرد گیرنده میزان رضایت خود از نحوه معامله را ثبت کند و افرادی خواهان معامله با فرد هستند از تعداد صدور چک و چگونگی رفتاری در افراد در پرسه معامله از آغاز تا پایان معامله آگاه شوند حسن خلق معاملاتی هرچه بیشتر و بهتر سبب اطمینان و اگر یک نمره منفی دریافت کند سبب عدم اعتماد شده که خود عاملی برکاهش بدخلقی کاری شده و ضریب اطمینان را کاهش می دهد
سلام اصلان قانونی که در مورد چک هست همه اش چرت به خدا یه چک 170میلیونی بهم دادن انوهم 1401بودموقع استلام چک سفید بود موقع سررسید چک برگشت خورداز ریسس بانک وضیغت صاحب چک راپرسیدم گفت 46میلیار چک برگشتی دارد مگه بارفتن کسایی به زندان مشکل حل میشود
سلام بتده چندتاچک برگشتی سال۹۶ بابت ضامن به شرکت سایپا دادم طرف بنده مبلع را پرداخت نکردنند بعداز مدتی خودم اصل چک راپرداخت کردم .. الان یک بازنشسته هستم از هیچ اماکاناتی برخوردار نیستم از یارانه گرفتم وهیچگونه تسهلاتی ندارم حتی کارت بانک رفاه فقط دارم که انهم گم شوده بانک میگید چک براگشتی داری دیگه یک کادت بانکی چه ربطی دارد نه قانون بهش اطلاعی نداده فقط برگشتی چک را منطور دارد ایا یک مسمری بگیری حق نفس گشیدن ندارد بنده اصل چکها را مرداخت کردم ضامن بودم لاشه چکها را شرک تحویل بنده نمیده خواهشمندم بنده را راهنمایی گنید که از کارت مسمری گرفتنم از بانگ تشکر
شما باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید .
راه اول : اسناد پرداختی بابت چک ها به شرکت رو ببرید اونجا و درخواست استرداد لاسه چک و لغو برگشتی چک را بنمایید.
راه دوم : مبالغ چک های برگشتی را در حساب مسدود کنید و کارهای بانکی تون رو انجام بدید.
و بعد به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید
سلام برو بانک و تقاضا بده در عرض ۷۲ ساعت چک هات از طریق گذر زمان رفع سو اثر میشه
با سلام
خیلی ممنون از مطالب خوبتون .مفید بود
سلام صادر کننده جک اون هم جک صیادی خیلی پیجیده هست باید سامانه وارد کنی اگر به موقع پاس نکنی دیگه از جک دادن محروم میشی جه بهتره بلامحل جک نکشی مجازات سنگینی باید پرداخت کنی
عالی، ممنون از توضیحات خوبتون.
سلام چک شش ماه گرفتم زمان دریافت چک بعلت قطع اینترنت امکان ثبت یا پیگیری وضع چک نبود طرف هم گفت سر تاریخ وصول ثبت میکنم الان پنج ماهه از تاریخ وصول گذشته طرف نه ثبت میکنه نه جواب میده به نظر شما با پیگیری قانونی میشه بجایی رسید
برو شکایت کن عدم ثبت چک بزن خود دادگاه ثبتش میکنه