گالیله که نام کامل آن گالیلئو گالیله است متولد ۱۵ فوریه ۱۵۶۴ در پیزا ایتالیا فیلسوف، ستاره شناس و ریاضیدان ایتالیایی بود که کمکهای شایانی به علوم حرکت، نجوم و مقاومت مواد و توسعه روشهای علمی کرد.
فرمول اینرسی یا لختی دایرهای، قانون سقوط اجسام و مسیرهای سهموی آغاز یک تغییر اساسی در مطالعه حرکت اجسام بود.
اصرار گالیله بر اینكه كتاب طبیعت به زبان ریاضیات نگاشته شده است، فلسفه طبیعی را از یک کتاب كلامی و كیفی به یک زبان ریاضی تغییر داد كه در آن انجام آزمایش یک روش شناخته شده برای كشف حقایق طبیعت شد.
سرانجام اکتشافات و رصدهای وی با تلسکوپ انقلابی عظیم در نجوم ایجاد کرد و زمینه را برای پذیرش سیستم کوپرنیک هموار کرد اما سرانجام طرفداری او از این سیستم منجر به روند تفتیش عقاید علیه وی شد.
ستارهشناس ایتالیایی گالیلئو گالیله، تعدادی بینش علمی ارائه داد که پایه و اساس را برای دانشمندان آینده بنا نهاد.
تحقیقات وی در مورد قوانین حرکت و پیشرفت در تلسکوپ به درک بیشتر جهان و عالم پیرامون او کمک کرد.
هر دو این موضوع او را وادار کردند که اعتقادات فعلی آن زمان را زیر سوال ببرد که همه چیز در حول و اطراف زمین میچرخد.
زندگی و شغل گالیله چه بود؟
گالیله در ۱۵ فوریه ۱۵۶۴ در پیزا، توسکانی متولد شد. او بزرگترین پسر وینچنزو گالیله بود.
وینچنزو نوازندهای بود که در تئوری موسیقی و نحوه نواختن آن سهم به سزایی داشت و احتمالات بر این است که در سالهای ۸۹-۱۵۸۸ با گالیله آزمایشاتی راجع به این موضوع و مبانی مربوط به گام و کشش آلات موسیقی انجام داده باشند.
این خانواده در اوایل دهه ۱۵۷۰ به فلورانس، جایی که خانواده گالیله برای چندین نسل در آنجا زندگی میکردند، نقل مکان کردند.
در سنین نوجوانی گالیله در مدرسه صومعه در والومبروسا، نزدیک فلورانس تحصیل کرد و سپس در سال ۱۵۸۱ به قصد پزشک شدن وارد دانشگاه پیزا شد.
با این حال او شیفته ریاضیات شد و تصمیم گرفت بر خلاف نظر پدرش، دروس و فلسفه ریاضی را فرا گیرد و در این زمینه مشغول به کار شود.
بدین ترتیب گالیله شروع به آموزش و آمادهسازی خود برای تدریس فلسفه و ریاضیات ارسطویی کرد و جالب است که هنوز چندین سخنرانی وی از آن زمان باقی مانده است.
سال ۱۵۸۵ گالیله بدون اخذ مدرک دانشگاه را ترک کرد و برای چندین سال به صورت خصوصی دروس ریاضیات را در فلورانس و سیهنا گذراند.
در این دوره وی فرم جدیدی از توازن هیدرواستاتیک را برای توزین مقادیر کم طراحی کرد و رسالهای کوتاه با عنوان «تعادل کوچک» (La bilancetta) را نوشت که به صورت دستنویس منتشر شد.
این زمان بود که وی تحصیلات خود در زمینه حرکت را نیز آغاز کرد و به مدت بیست سال آموزش و تحصیل در این زمینه را ادامه داد.
سال ۱۵۸۸ گالیله برای کرسی ریاضیات در دانشگاه بولونیا اقدام کرد اما ناموفق بود. با این حال شهرت وی رو به افزایش بود و بعداً در همان سال از او خواسته شد تا دو سخنرانی در مورد آرایههای جهان در جهنم دانته را در آکادمی فلورانس که یک گروه ادبی معتبر بود ارائه کند.
وی همچنین برخی از قضیهها و نظریات خلاقانه را در مورد مرکز ثقل ارائه داد (که باز هم نسخههای خطی آن موجود است) که باعث شهرت وی در میان ریاضیدانان و حمایت «گویدوبالدو دل مونت» (Guidobaldo del Monte) نجیب زاده و نویسنده چندین اثر مهم در زمینه مکانیک که بین سالهای 1545 تا 1607 میزیست، شد.
در نتیجه همه این فعالیتها او در سال ۱۵۸۹ کرسی ریاضیات را در دانشگاه پیزا به دست آورد. در آنجا به گفته اولین زندگینامه نویس وی، وینچنزو ویویانی (۱۶۲۲–۱۷۰۳)، گالیله با انداختن اجسام با وزنههای مختلف از بالای برج مشهور پیزا نشان داد که سرعت سقوط یک جسم سنگین متناسب با وزن آن نیست و در حقیقت ادعای ارسطو در این زمینه را رد کرد.
نگارش نسخه خطی مقاله دی موتو که به معنای در حال حرکت است نیز در این دوره به پایان رسید که نشان میداد گالیله مفاهیم ارسطویی را در مورد حرکت قبول ندارد و در عوض رویکرد ارشمیدسی به این مسئله دارد.
به این دلیل و به دلیل حملات وی به نظریات ارسطو محبوبیتش در میان همکارانش را از دست داد و در سال ۱۵۹۲ قرارداد وی تمدید نشد.
با این وجود حامیان و دوستداران وی کرسی ریاضیات را در دانشگاه پادوآ برای او فراهم کردند و او از سال ۱۵۹۲ تا ۱۶۱۰ در آنجا تدریس میکرد.
سرنوشت گالیله چه شد؟
گالیله در سال ۱۶۳۳ و در آستانه هفتاد سالگی به حبس ابد محکوم شد. در حقیقت کلیسای کاتولیک که در زمان گالیله بسیار قدرتمند و تأثیرگذار بود، به شدت از نظریه جهان ژئوسنتریک یا زمین محور پشتیبانی میکرد.
پس از اینکه گالیله شروع به انتشار مقالاتی در مورد اکتشافات نجومی و اعتقاد خود به یک جهان هلیوسنتریک یا خورشید محور کرد، وی برای پاسخگویی به دادگاه اتهامات تفتیش عقاید (نهاد حقوقی کلیسای کاتولیک) در رُم فراخوانده شد.
اوایل سال ۱۶۱۶ گالیله را به عنوان یک بدعتگذار و شخصی که با تعالیم کلیسا مخالف بود، متهم کردند.
در آن زمان بدعت جنایتی بود که باعث میشد مردم گاهی به اعدام محکوم شوند. گالیله از اتهام بدعت مبرا شد اما به او گفته شد که دیگر نباید عقیده خود درباره حرکت زمین به دور خورشید را به صورت علنی اعلام کند.
گالیله به مطالعه خود در زمینه نجوم ادامه داد و هر روز بیشتر متقاعد شد که همه سیارات به دور خورشید میچرخند.
در سال ۱۶۳۲ او کتابی منتشر کرد که در آن یک جمله گفته شده بود: نظریه هلیوسنتریک کوپرنیک درست است. گالیله بار دیگر به اتهام تفتیش عقاید فراخوانده شد و این بار به اتهام بدعت مقصر شناخته شد.
گالیله در سال ۱۶۳۳ به حبس ابد محکوم شد. به دلیل کهولت سن و اوضاع سلامت، او مجاز به گذراندن زندان در حبس خانگی شد و در ۸ ژانویه ۱۶۴۲ در حالی که در حبس خانگی بود درگذشت.
متن اعتراف گالیله چه بود؟
در ۲۲ ژوئن سال ۱۶۳۳ گالیله که در دادگاه مقصر شناخته شده بود، مجبور شد که به کاردینالهای دفتر مقدس کلیسا اعتراف کند. وی از روی متنی که ترجمه آن در زیر آمده است اعترافات خود را خواند:
من گالیلئو گالیله، فرزند مرحوم وینچزیو گالیله از فلورانس هفتاد سال سن دارم و شخصاً به دادگاه آمدهام و در مقابل شما زانو میزنم.
کاردینالهای برجسته، لردهای بزرگوار، دادستانهای عمومی و مشترک المنافع جهانی علیه فساد بدعت، با داشتن انجیل مقدس در دستانی که آن را لمس میکند، قسم میخورم که همیشه به هر چه در این کتاب گفته شده ایمان داشتهام و با کمک خدا در آینده هر مقالهای را که کلیسای مقدس کاتولیک و بزرگان کلیسای رم باور داشته و تعلیم و تبلیغ میکنند باور خواهم کرد.
اما از آنجا که از طرف این دفتر مقدس به من دستور داده شده است که در کل از این عقیده نادرست که میگوید خورشید مرکز عالم و غیرقابل حرکت است و باور به آن و دفاع یا تعلیم این عقیده دروغین به هر روشی دست بردارم، من مایل هستم که این ظن شدید را از ذهن همه مسیحیان کاتولیک پاک کنم.
به همین دلیل با قلبی صادق و ایمانی راسخ، از اشتباهات و بدعتهای گفته شده دوری میکنم و به آنها نفرت میورزم و به طور کلی از هر خطا و لغزش دیگری که بر خلاف عقاید کلیسای مقدس است و گفته شده، دوری میورزم.
و سوگند میخورم که در آینده هرگز غیر از این شفاهی یا کتبی چیزی نگویم یا ادعا نکنم، که ممکن است موجب شود سوءظن مشابهی علیه من ایجاد کند.
اما اگر من هر شخص بدعت گذار یا کسی را که به بدعت مشکوک است بشناسم، او را به این دفتر مقدس یا دادستان تفتیش عقاید محلی که ممکن است در آن باشم تحویل خواهم داد.
علاوه بر این قسم می خورم که تمام توبهها و اعترافاتی را که در این دفتر مقدس انجام داده یا میخواهم انجام دهم، به طور کامل رعایت خواهم کرد.
اما اگر اتفاقی بیفتد که هر یک از وعدهها، سوگندها و اعترافهای گفته شده خود را نقض کنم خودم را در معرض تمام دردها و مجازاتهایی قرار میدهم که توسط قوانین مقدس و سایر قوانین اساسی عمومی و خاص در برابر بزهکاران این جرم تعیین و اعلام شده است.
بنابراین خداوند به من کمک کند. من گالیلئو گالیله شرمسار، بر اساس سوگند یاد شده قول دادهام و خود را مقید کردهام و با دست خودم این نوشتار را که کلمه به کلمهاش را خواندم و قرائت کردم، نوشتهام.