استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی اظهارداشت: قبلا برای بودجه ۱۴۰۱ هم پیشبینی کردیم از درون این جهتگیریها، آشوبهای خطرناک در سطح جامعه در ماههای میانی سال ۱۴۰۱ رخ خواهد داد.
به گزارش بنکر (Banker)، متاسفیم که تقریبا تمام پیشبینیها عینا محقق شد و همه دستاندرکاران ساختار قدرت میدانند که چه میزان آن حوادث، فاجعهآمیز، فرصتسوز و مشروعیتزدا بود.
دلمان نمیخواهد دوباره این حوادث تکرار شود و به همین دلیل است که در این زمینه صحبت میکنیم.
«فرشاد مومنی» که در نشست «ارزیابی لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ به مثابه برنامه یکساله توسعه کشور» در فرهنگستان علوم سخن میگفت، افزود: پیشتر در بالاترین سطوح نظام تصمیمگیری کشور، دانشبنیان شدن مطالبه شد و در یک دوره ۱۰ساله منتهی به ۱۴۰۱، حدود ۱۲هزار و ۷۰۰درصد رشد در تعداد شرکتهای دانشبنیان داشتیم اما همزمان با روند نزولی نگرانکننده بهرهوری کل عوامل تولید و روند نزولی به شدت فاحش رابطه مبادله روبهرو هستیم که ترکیب این دو، با سقوط ۳۰ رتبهای ایران در دنیا از نظر شاخص رقابتپذیری به این معناست که در حال ارتکاب خطاهای ظاهرسازانه و نمایشی هستیم که در درجه اول، حیثیت نظام تصمیمگیری کشور را به چالش میکشد و و در درجه بعد، ما را با انبوه تناقضها روبهرو میکند.
در همین دوره سرانه تولید ناخالص داخلی ایران به حدود یک چهارم میانگین جهانی رسیده است. این آمیزه نگرانکنندهای از فقر رو به گسترش و عقبماندگی نگرانکننده است.
هشدار فائو به ایران درباره روند غیرمتعارف صادرات آب
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: طفرهروی از ارائه گزارش از وضع موجود، باعث میشود یکباره چشم باز کنیم و ببینیم سازمان فائو، گزارشی در سال ۲۰۲۰ منتشر کرده و در آن، راجع به روند غیرمتعارف صادرات آب به نام صادرات محصولات کشاورزی به ما هشدار داده، آن هم در شرایطی که کشور ما در نگرانکنندهترین شرایط بحرانی از نظر آب است.
مومنی اضافه کرد: در گزارش ۲۰۲۲، فائو به صراحت میگوید ایران همچنان در صادرات آببرترین محصولات کشاورزی جزو ۱۰ کشور اول دنیاست.
اگر این روند مخرب استمرار پیدا کند ما شرایط خیلی غیرمتعارفتری را تجربه خواهیم کرد. در همین گزارش، از تراز منفی وحشتناک و دائما رو به افزایش تجارت محصولات کشاورزی سخن گفته شده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در این شرایط خشکسالی، سال ۱۴۰۱، ارزش دلاری کل واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی ما بیش از ۳برابر ارزش کل صادرات ما در زمینه کشاورزی بود.
سرانه واردات غذا از حدود ۱۲۱ کیلوگرم برای هر نفر در سال ۱۳۷۱ به حدود ۳۶۱ کیلوگرم در سال ۱۴۰۰ رسیده است.
اینها نشان میدهد اگر نظام تصمیمگیریهای اساسی کشور، خود را از تصویر واقعی از وضع موجود محروم کند، همه ضرر خواهیم کرد.
عبور ۶۰ درصدی ضریب استهلاک ناوگان اتوبوسرانی
وی با بیان اینکه عین این مساله درباره صنعت، زیرساختهای فیزیکی و ماشینآلات تولیدی کشور هم وجود دارد، افزود: تمام گزارشهای رسمی حکایت از استهلاک نگرانکننده دارد که همزمان شده با بحران تشکیل سرمایه در اقتصاد.
به گواه مرکز پژوهشهای مجلس، چهارمین سالی را تجربه میکنیم که در آن، کل سرمایهگذاریهای انجام شده، حتی تکاپوی استهلاک را هم نمیکند.
مرکز پژوهشهای مجلس، گزارش کرده که در کلانشهرها، ضریب استهلاک ناوگان اتوبوسرانی از ۶۰درصد عبور کرده و تقریبا چنین وضعیتی را در استهلاک ماشینآلات تولیدی و صنعتی کشور هم شاهدیم.
استاد دانشگاه علامه خاطرنشان کرد: با در نظر داشتن این مساله، میتوان متوجه شد که چرا گستره و عمق فقر و فلاکت در ایران تا این میزان آزاردهنده و تهدیدآمیز میشود! چرا آمارهای مربوط به ترک تحصیل دانشآموزان ابعاد نگرانکننده پیدا کرده است. فقط در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲، در سه مقطع تحصیلات پایه، حدود ۹۳۰هزارنفر ترک تحصیل را تجربه کردیم!
مومنی توضیح داد: وقتی پایههای بنیه تولید کشور متزلزل میشود، از همه ابعاد خسارت میپردازیم. مقامات رسمی علنا میگویند از کل موجودی ۱۵۰میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی، چیزی نزدیک به ۱۰میلیارد باقی مانده است.
شما این همه منابع را هم اضافه بر سازمان هزینه کردید و کارنامه این شده و این روندهای نگرانکننده را دارید! واقعا باید ما را به فکر فروبرد که ادامه این شیوه تنظیم امور، نگرانکننده است.