ما پیش و بیش از هر عامل دیگری باید مراقب تورم باشیم، چراکه این عامل میتواند تاثیرات بسیار مخربی بر اقتصاد کشورمان داشته باشد. بازار سرمایه و رونقی که در این اواخر شاهدش بودیم میتوانست نقدینگی جاری را کاهش دهد و شدت تورم را نیز متعاقبا کمتر کند اما با کمال تاسف درحالحاضر شاهد ریزشهای پیاپی در این بازار هستیم.
شوربختانه در پی این ریزشهای بورس میبینیم که اموال مردم نیز در حال از بین رفتن است؛ اموالی که مردم با سختی آن را بهدست آورده و با هزار امید و آرزو آن را وارد این بازار کرده بودند پیش چشمشان نابود میشود و این امر نگرانیهای زیادی را ایجاد کرده است. حال مسئولان باید ضمن حفظ و حراست از داراییهای مردم در بازار سهام، برای جلوگیری از ورود این حجم بالای نقدینگی به بازارهای موازی اعم از ارز، مسکن، طلا و… نیز اقدام کنند تا مشکل جدیدی بر مشکلات کشور اضافه نشود.
بازار مسکن نیز از جهتی بهشدت تحت تاثیر نرخ تورم قرار دارد و این تسهیلاتی هم که برای خرید مسکن در نظر گرفته شده، اصلا پاسخگوی نیازهای مردم نیست و عملا بیفایده است چراکه عملا حتی یکدهم نرخ واقعی و نهایی مسکن مورد نظر را هم پوشش نمیدهد؛ پس با این وامها کسی خانهدار و صاحب منزل نخواهد شد، اما اگر این طرحی که اخیرا درباره آن صحبتهایی شنیدهایم (طرح مسکن ملی) بهدرستی عملیاتی شود، میتواند اثرات مثبتی بر این بازار بگذارد و طبیعتا بهدلیل ارزانتر بودن این خانهها، امکان خرید برای مردم افزایش خواهد یافت.
البته مسئولان نباید فراموش کنند که حتی در روند اجرای این طرح نیز نباید از ارائه تسهیلات مسکن سر باز بزنند، چراکه اغلب مردم توان پرداخت هزینههای همان مسکنی که پیشبینی شده را هم نخواهند داشت.
متاسفانه در پی تشدید روند افزایشی نرخ تورم شاهد این هستیم که اجارهبها، ودیعه و قیمت مسکن بهطرز چشمگیری افزایش یافته که باعث شده مردم با مشکلات عدیدهای روبهرو شوند.
با این وضعیت باید به فکر کسانی بود که با تسهیلات کنونی حتی نمیتوانند ۵، ۶ متر خانه در مناطق پایین شهر تهران بخرند. این وضعیت بازار مسکن بسیار نگرانکننده است.
حال اگر بازار سرمایه نیز به سقوط روزافزونش ادامه دهد، بسیاری از سهامداران خرد که عمدتا از قشر آسیبپذیر جامعه نیز هستند با مشکلات بسیار بزرگتری مواجه خواهند شد و برای جبران ضررها، سرمایه باقیمانده خود را وارد بازارهای موازی خواهند کرد و این امر نیز همانطور که گفته شد عاملی برای افزایش بیش از پیش تورم خواهد بود.
اما ممکن است اوضاع از آن هم بدتر شود، چراکه بعد از مدتی ممکن است سرمایههای خارج شده از بازار سهام به سمت بازار مسکن برود و در نتیجه افزایش تقاضا قیمتها نیز بالاتر میرود.
از طرفی هم شاهد این هستیم که دولت در پی ایجاد بازاری باعنوان بورس مسکن برآمده که ممکن است ایجاد حباب کند و باعث افزایش بهای ملک در کشور شود.
بهنظر میرسد این طرحی که دولت در دستور کار قرار داده چندان پشتوانه کارشناسی ندارد و بیشتر یک برنامهای شتابزده است که به احتمال بسیار زیاد موجب افزایش قیمت مسکن خواهد شد.
*ارسلان فتحی پور- رئیس پیشین کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی