به گزارش بنکر (Banker)، جزئیات نرخ تورم فروردین امسال نمایانگر این واقعیت است که هم نرخ تورم ماهانه، هم نقطه به نقطه و هم سالانه قد کشیده و میانگین رشد قیمت سبد کالاها و خدمات مصرفی ایران در نخستینماه سال ۱۴۰۰نسبت به اسفند ۱۳۹۹به ۲.۷درصد رسیده است. نرخ تورم نقطه به نقطه هم از ۴۸.۷درصد در اسفند پارسال به ۴۹.۵درصد در فروردین امسال قد کشیده است. نرخ تورم ۴۹.۵درصدی نقطهای در فروردین امسال بالاترین نرخ تورم از تیرماه سال ۹۸تاکنون به شمار میآید.
اطلاعات مرکز آمار نشان میدهد در فروردین امسال خانوارهای ایرانی بهطور میانگین ٤٩.٥ درصد بیشتر از فروردین ١٣٩٩ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. براساس این گزارش، نرخ تورم نقطهای فروردینماه ١٤٠٠ در مقایسه با اسفندماه ۸دهم واحد درصد افزایش یافته و نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با کاهش ٣.٥ واحد درصدی به ٦٣.١ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٢.٥ واحد درصدی به ۴۳درصد رسیده است.
برآورد مرکز آمار نشانگر این است که نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری در فروردین امسال ٤٨، ٨ درصد بوده است که نسبت به ماه قبل یک واحد درصد افزایش یافته است. نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای روستایی هم به ۵۳درصد رسیده که نسبت بهماه قبل ۳واحد درصد کاهش پیدا کرده است.
طبق گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه در فروردین امسال به ۳۸.۹درصد رسیده است. پیشتر بانک مرکزی نرخ تورم هدفگذاری شده در پایان سال گذشته را ۲۲واحد درصد برآورد کرده بود. حالا شکاف بین نرخ تورم هدفگذاری شده و نرخ تورم برآورد مرکز آمار از ورود امواج تازه تورمی به اقتصاد ایران و فشار به سبد مصرفی خانوارها حکایت دارد.
سرعت رشد تورم
به نوشته همشهری، نرخ تورم ماهانه، یعنی تغییر شاخص کل قیمتها در هرماه نسبت به ماه قبل از آن، در فروردین امسال به ٢، ٧ درصد رسیده که در مقایسه با اسفند پارسال رشدی ۹دهم درصدی داشته و تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» بهترتیب ٢.٩ درصد و ٢.٦ درصد ارزیابی شده است.
نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٢، ٦ درصد محاسبه شده که از رشد ۸دهم درصدی نسبت به اسفندماه برخوردار بوده است. نرخ تورم ماهانه در بین خانوارهای روستایی هم ۳واحد درصد بوده که رشد ۱.۴درصدی نسبت به اسفند ۹۹داشته است.
عبور تورم از زمستان ۹۸
ارزیابی ها نشان میدهد با رسیدن نرخ تورم سالانه در فروردین امسال به ۳۸.۹درصد، رکورد نرخ تورم سالانه حتی از نرخ تورم ۳۸.۶درصدی در دیماه ۱۳۹۸ هم عبور کرده و نسبت به نرخ تورم سالانه اسفندماه ۲.۵درصد جهش کرده است. مرکز آمار ایران نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی در فروردین امسال را بهترتیب ۳۸.۶درصد و ۴۰.۶درصد اعلام کرده که برای خانوارهای شهری ۲.۴واحد درصد و برای خانوارهای روستایی ۲.۹درصد افزایش پیدا کرده است.
جواد حسینزاده، رئیس مرکز آمار ایران دیروز در یک نشست خبری دلیل سبقت نرخ تورم در نقاط روستایی نسبت به تورم در نقاط شهری را خیز قیمت کالاهای خوراکی و آشامیدنی در روستاها نسبت به شهرها اعلام کرد.
قیام قیمت خوراکیها
از نظر مرکز آمار در گروه «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت، در فروردین امسال نسبت به اسفندماه، مربوط به گروه «سبزیجات» شامل: کاهو، گوجه فرنگی و کرفس و همچنین گروه «گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها» شامل: گوشت گوسفند، گوشت گاو و گوساله و گوشت مرغ و گروه « آشامیدنیها » شامل: آب معدنی، آب هویج و آبمیوه، رخ داده است. همچنین در گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، حق بیمه اتومبیل، خدمات گچکاری ساختمان، سفتکاری ساختمان و کرایه اقامت در هتل و هزینه تالار پذیرایی بیشترین افزایش قیمت را نسبت به اسفندماه داشتهاند.
بررسی دادههای رسمی مرکز آمار نشان میدهد نرخ تورم نقطهای خوراکیها و آشامیدنیها در فروردین امسال به ۶۳.۵درصد رسیده و نرخ تورم نقطه به نقطه روغن و چربیها ۱۰۹درصد بوده است. نرخ تورم نقطه به نقطه خوراکیها در نقاط شهری ۶۳.۸درصد و در نقاط روستایی ۶۲.۴درصد برآورد شده است.
خیز تورم کالاهای بادوام
ترکیب نرخ تورم نقطه به نقطه به تفکیک کالاهای بادوام، بیدوام و کمدوام نمایانگر خیز بیسابقه نرخ تورم نقطهای کالاهای بادوام به میزان ۸۴.۲درصد است؛ درحالیکه نرخ تورم کالاهای مصرفی بیدوام ۵۶.۶درصد و کمدوام ۶۳.۴درصد برآورد شده است.
البته دلیل اصلی نرخ تورم بالای کالاهای بادوام بالا عمدتا ناشی از رشد نرخ ارز در فاصله فروردین سال ۹۹تا فروردین امسال بوده؛ بهنحوی که نرخ تورم سالانه کالاهای بادوام بیش از ۸۵درصد برآورد شده است.
چشمانداز نرخ تورم ۱۴۰۰
نرخ تورم در حالی روندی صعودی گرفته و براساس برآورد وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی از مرز هشدار به حد بحران رسیده که انتظار میرود در هفتههای آینده بانک مرکزی نرخ تورم هدفگذاری خود را مورد بازنگری قرار دهد.
کسری بودجه شدید دولت و نرخ رشد نقدینگی و بهویژه انتظارات تورمی، این فرضیه را تقویت میکند که بهاحتمال زیاد نرخ تورم سالانه درصورت ادامه آهنگ رشد آن در پایان تابستان به مرز ۵۰درصد برسد. حالا باید منتظر ماند و دید نرخ تورم هدفگذاری جدید بانک مرکزی و چارچوب و فرضیات آن، چه تصویری را ارائه میدهد.