ﻧﻈﺮﯾﻪ “احمق تر از من” ﯾﮏ ﻧﻈﺮﯾﻪ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﯼ ﺍﺳﺖ . در کشور خودمان هم موارد بسیار زیادی از این نوع رفتار اقتصادی مشاهده شده است.
به گزارش بنکر (Banker)، ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺍﯾﻦ ﻧﻈﺮﯾﻪ ﺍﮔﺮ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪﮔﺬﺍﺭﯼ ﺍﻭﺭﺍﻕ ﺑﻬﺎﺩﺍﺭ ﺭﺍ ﺣﺘﯽ ﺑﻪ ﻗﯿﻤﺘﯽ ﺑﯿﺶ ﺍﺯ ﻗﯿﻤﺖ ﻣﻌﻘﻮﻝ ﺧﺮﯾﺪﺍﺭﯼ ﮐﻨﺪ، ﺑﻌﺪ ﻣﯽﺗﻮﺍﻧﺪ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺳﻮﺩ ﺑﻔﺮﻭﺷﺪ ﻭ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﺭﺍﻩ ﮐﺴﺐ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﮐﻨﺪ .
ﭼﻮﻥ ﻫﻤﯿﺸﻪ ﮐﺴﯽ ( ﺍﺣﻤق تر ) ﭘﯿﺪﺍ ﻣﯽﺷﻮﺩ ﮐﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺍﺳﺖ ﻣﺒﻠﻎ ﺑﯿﺸﺘﺮﯼ ﺑﺮﺍﯼ ﺁﻥ ﺑﭙﺮﺩﺍﺯﺩ .
ﮐﺴﯽ ﮐﻪ ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺍﯾﻦ ﺗﺌﻮﺭﯼ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪﮔﺬﺍﺭﯼ ﻣﯽﮐﻨﺪ، ﮐﺎﻻ ﯾﺎ ﺳﻬﺎﻣﯽ ﺭﺍ ﺑﺪﻭﻥ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺁﻥ ﺧﺮﯾﺪﺍﺭﯼ ﻣﯽﮐﻨﺪ ﺑﺎ ﺍﯾﻦ ﺍﻣﯿﺪ ﮐﻪ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺯﻣﺎﻧﯽ ﮐﻮﺗﺎﻩ ﺑﻪ ﺩﯾﮕﺮﯼ ( ﺍﺣﻤق تر ) ﺑﻔﺮﻭﺷﺪ .
ﻣﻤﮑﻦ ﺍﺳﺖ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪﮔﺬﺍﺭ ﺑﻌﺪﯼ ﻫﻢ ﺑﺎ ﻫﻤﯿﻦ ﺗﺌﻮﺭﯼ ﺍﻗﺪﺍﻡ ﺑﻪ ﺧﺮﯾﺪ ﮐﻨﺪ .
ﺍﯾﻦ ﮔﻮﻧﻪ ﺣﺒﺎﺏﻫﺎﯼ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﯼ ﺩﺭ ﻧﻬﺎﯾﺖ ﻣﯽﺗﺮﮐﻨﺪ ﻭ ﺍﺭﺯﺵ ﺳﻬﺎﻡ ﻣﺬﮐﻮﺭ ﻧﯿﺰ ﺑﻪ ﺩﻟﯿﻞ ﻓﺮﻭﺵ ﯾﮑﺒﺎﺭﻩ ﻭ ﺯﯾﺮ ﻗﯿﻤﺖ ﺑﻪ سرعت ﺳﻘﻮﻁ ﻣﯽﮐﻨﺪ.
این نظریه صرفا در مورد سهام صادق نیست و در همه فعالیت های اقتصادی که امکان سفته بازی هست می تواند وجود داشته باشد.
در کشور خودمان هم موارد بسیار زیادی از این نوع رفتار اقتصادی مشاهده شده است.
احمقهای بزرگتر چگونه افرادی هستند؟
احمقهای بزرگتر جزو آن دسته از سرمایهگذاران عجول به حساب میآیند که جذب داراییهایی میشوند که خیلی محبوب شدهاند یا به اصطلاح «داغ» هستند.
آنها علاقهای به آهسته و پیوسته سود درآوردن ندارند.
رویای یک شبه ره صدساله رفتن، آنها را به این سمت میکشاند که داراییهای داغ را خریداری کنند.
و زمانی که بازارها شروع به انقباض میکنند، سراغ داراییهای داغ بعدی بروند.
اگر بخواهیم از زاویه رفتارشناسی به این موضوع نگاه کنیم، برخی از مردم به سمت خرید کالاهایی جذب میشوند که قیمت آنها رو به افزایش است.
فرقی هم نمیکند که چه منطقی پشت این افزایش قیمت باشد، چون تفکر تودهای به این موضوع دامن میزند.
احمقهای بزرگتر معمولاً شیفته داستانهایی میشوند که در آن افراد سودهای نجومی به دست آوردهاند و درک صحیح و منطقیای از آینده این وضعیت ندارند.
ترس از دست دادن فرصت، امانشان نمیدهد و همهچیز را مهیا میکند تا با حماقت بزرگ خود در دام حباب اقتصادی ایجادشده بیفتند.
تابستان سال ۱۳۸۷،یادم میاد بازار مسکنی که داغ شده بود با ریزش قیمت مواجه شد و قیمتها ریزش کرد و قشنگ نصف شد سال ۱۳۹۳هم همین اتفاق افتاد میگن سال ۱۳۷۸هم بعد از شکست شورش کوی دانشگاه تهران قیمت دلار از هزار تومن به پانصد تومن ریزش کرد ،و خیلی موارد دیگه هم هست که تو این کادر جانمیشه که بنویسم
اما در ایران هرچیز بخری سود می کنی منتها باید صبور باشی و در فروش عجله نکنی چون کارخانه تولید تورم با کمیت و باکیفیت زیاد در حال کار هست.
این مطلب در مورد کشورهایی که در انها قانونگرایی و شفافیت و شایسته سالاری و ثبات وپایداری اقتصادی و قابل پیش بینی وجود دارد درست هست ولی در ایران که هرمسیول در داخل و خارج می تواند انرا بقول معروف انگلک کرده و به هم بریزد صادق نیست.
خلاصه بشرطها