عبدالناصر همتی، رییسکل اسبق بانک مرکزی، طی یک یادداشت اینستاگرامی به آمارهای جدید پولی و تبعات اضافه برداشت بانک ها هشدار داد.
به گزارش بنکر (Banker)، همتی نوشته، در ابتدای آغاز به کار دولت یعنی در مهر ماه 1400، رشد نقدینگی ۴۲.۸ درصد بود و این عدد در آبان ماه 1402، یعنی در مدت زمان نزدیک به ۲ سال به ۲۶.۲ درصد رسیده است و معادل 16.6 درصد کاهش یافته است.
او اظهار داشت: کاهش رشد نقدینگی همچنان ادامه دارد و نرخ رشد آن از رقم ۲۶/۹ درصد در مرداد ۱۴۰۲ به ۲۶/۲ درصد در آبان ۱۴۰۲ رسیده است!
یعنی، طی ۳ ماه، کاهش شتاب رشد یک ساله نقدینگی بسیار کُند و صرفاً درحد ۰/۷ درصد بوده است! با این روند، میزان حجم نقدینگی امروز بایستی بیشتر از رقم ۷۳۲۰ همت باشد.
در واقع ظرف ۳ ماه، حجم نقدینگی ۴۷۱همت، یعنی، ۷درصد افزایش داشته است.
همتی ادامه داد: طی ۶ ماه اول سال، خالص ذخایر خارجی بانک مرکزی ۱۹۰ همت کاهش داشته است.
یعنی، اگر فروش ذخایر ارزی بانک مرکزی، برای تثبیت قیمت دستوری دلار در نرخی پایینتر از بازار نبود، پایه پولی امروز میبایست به جای ۳۸/۵ درصد، بیش از ۶۰درصد رشد میداشت.
کاهش دادن ضریب فزاینده نقدینگی از طریق افزایش نرخ ذخیره قانونی بانکها و مجبور کردن آنها به اضافه برداشت با نرخ جریمه ۳۴ درصدی، درکوتاه مدت رشد نقدینگی را پایینتر نشان خواهدداد، اما، با ناترازی بیشتر بانکها و رشد پایه پولی، روند معکوس خواهد شد.