به گزارش بنکر (Banker)، این نوع دارایی در بانکها بیشتر تسهیلات پرداختی بانکها به اشخاص حقیقی و حقوقی و دیگر مطالبات پولی مانند ذخیره قانونی در بانک مرکزی را شامل میشود که در مقابل آن در سمت چپ ترازنامه بدهیهای پولی یا اسمی که با سپردههای مختلف در بانک مرتبط میشود، قرار دارد. بنابراین همان اندازه که بخش پولی داراییها در شرایط تورمی به زیان بانکها است، در مقابل بخش بدهیها به نفع آنهاست و به گونهای جبران مافات میکند.
تقریبا در ترازنامه بانکها داراییهای اسمی و بدهیها به یک اندازه هستند و از همین رو برای مقایسه وضعیت مالی آنها باید به داراییهای واقعی آنها رجوع کرد. اهمیت این داراییها برخلاف داراییها و بدهیهای پولی که به دلیل ارزش اسمی آنها تاثیر تورم در آنها منظور نمیشود و در معرض خطر تورم قرار دارند، قیمت داراییهای واقعی مانند مستغلات غیرمنقول، سهام شرکتها و اوراق بهادار یا سهمالشرکه یک شرکت دست کم به همان سرعت شاخص قیمت مصرفکننده افزایش مییابند.
بنابراین در یک مقایسه، میزان داراییهای واقعی شامل سهام، دارایی مشهود و نامشهود و سایر داراییها معیار ارزشیابی ۱۸ بانک قرار گرفته است. از این نظر بانک صادرات وضعیت بهتری از دیگر بانکها دارد. در ترازنامه بانک صادرات در پایان خرداد حدود ۵۳ هزار میلیارد تومان در ردیفهای مربوط به دارایی واقعی ثبت شده که از این مقدار ۱۷/۷ هزار میلیارد تومان مربوط به اوراق بهادار و سهام است. جالب اینکه در این سه ماه سرمایهگذاری بانکها در بازار سهام رشد شدیدی داشته؛ بهعنوان مثال برای بانک صادرات رقم رشد خرید سهام نسبت به پایان سال گذشته ۱۲ درصد بوده است.