ذخایر طلا به عنوان یکی از زیرساختهای اقتصادی، در تضمین ثبات مالی کشورها و ارتقای امنیت اقتصادی نقش اساسی دارد و همچنین معیاری برای سنجش اعتبار بینالمللی محسوب میشود.
به گزارش بنکر (Banker)، در حالی که کشورهای متعددی به منظور حفظ ارزش داراییهای خود و تقویت ارز ملی به ذخیرهسازی طلا پرداختهاند، پرسش اساسی این است که کدام کشورها دارای بیشترین ذخایر طلا هستند و سهم ایران از این ذخایر چیست؟
ذخایر طلا به عنوان یک ابزار مهم در حفظ ارزش دارایی و بهبود اعتبار مالی هر کشور شناخته میشود. کشورهای مختلف به دنبال افزایش ذخایر طلا برای مقابله با بحرانهای اقتصادی و تأمین ثبات مالی خود هستند.
بزرگترین کشور دارای بیشترین ذخایر طلای جهان
بر اساس آمارهای موجود، ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگترین دارای ذخایر طلای جهان، از سال 1952 همچنان در صدر قرار دارد.
در پایان سهماهه دوم سال 2024، این کشور با بیش از 8133 تن طلا، بیشترین میزان ذخایر طلای جهان را در اختیار دارد که معادل 72.4 درصد از کل ذخایر ارزی ایالات متحده است.
پس از آمریکا، آلمان با 3351 تن و ایتالیا با 2451 تن طلا در ردههای دوم و سوم قرار دارند، به طوری که این میزان طلا به ترتیب 71.4 درصد و 68.3 درصد از ذخایر ارزی این کشورها را تشکیل میدهد.
فرانسه و روسیه نیز با 2436 و 2335 تن طلا در ردههای چهارم و پنجم قرار دارند.
جایگاه چین در این فهرست ششم است و برای سال جاری ذخایر طلا این کشور به 2264 تن میرسد که تنها 4.9 درصد از کل ذخایر ارزی آن را شامل میشود.
همچنین، کشورهای ژاپن، هند، هلند و ترکیه به ترتیب در ردههای هفتم تا دهم قرار دارند.
بانکهای مرکزی بزرگترین خریداران طلا هستند
در زمینه خرید طلا، بانکهای مرکزی بزرگترین خریداران هستند و چین به عنوان بزرگترین خریدار خالص در سال 2023 با خرید 224 تن طلا شناخته شده است.
بهعلاوه، ترکیه در نیمه اول سال 2024 به عنوان بزرگترین خریدار این فلز قیمتی ثبت شده است.
اما درباره جایگاه ایران در ذخایر طلا، اطلاعات دقیقی وجود ندارد. آمارهای رسمی از ذخایر طلای ایران از سوی بانک مرکزی به نهادهای داخلی و خارجی اعلام نمیشود.
با این حال، طبق گزارش موسسه تامسون رویترز در سال 2016، ایران در جایگاه پنجم خریداران طلا قرار داشته و میزان طلای خریداریشده بیش از 39 تن بوده است. همچنین، خرید طلا در سهماهه اول سال 2017 نسبت به سال گذشته 27 درصد افزایش داشته است.