بر اساس قوانین مالیاتی، مسئولیت پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو به طور کلی بر عهده فروشنده قرار دارد، مگر اینکه خریدار با رضایت شخصی خود، اقدام به پرداخت این مالیات کند.
به گزارش بنکر (Banker)،مشاور مالیاتی اتاق اصناف ایران در خصوص مسئولیت پرداخت مالیات و نقل و انتقال وسائط نقلیه در قانون مالیات بر ارزش افزوده گفت: پس از اصلاحات سال 1400، این موضوع به محل بحث و اختلاف نظر بین فروشندگان و خریداران تبدیل شده است.
مرتضی حبیبزاده افزود: طبق تبصره (1) ماده (42) قانون سابق مالیات بر ارزش افزوده (مصوب 1387)، پرداخت مالیات به عهده طرفین معامله یا موکلین آنها بود که این امر، تکلیف پرداختکننده مالیات را مشخص میکرد.
وی ادامه داد: به موجب تبصره فوق، “ثبت سند انتقال وسائط نقلیه توسط دفاتر اسناد رسمی و یا تعویض پلاک توسط نیروی انتظامی، مشروط به پرداخت مالیات نقل و انتقال است” که به رواج ابهامات در خصوص مسئولیت پرداخت مالیات نقل و انتقال انجامیده است.
پرداخت مالیات را بر عهده فروشنده است
استوی ادامه داد: به موجب تبصره فوق، “ثبت سند انتقال وسائط نقلیه توسط دفاتر اسناد رسمی و یا تعویض پلاک توسط نیروی انتظامی، مشروط به پرداخت مالیات نقل و انتقال است” که به رواج ابهامات در خصوص مسئولیت پرداخت مالیات نقل و انتقال انجامیده است.
حبیبزاده تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی در نامهای به تاریخ 27 دی ماه 1400 به رئیس پلیس راهور ناجا و کانون سردفتران و دفتریاران، مسئولیت پرداخت مالیات را بر عهده انتقالدهنده (فروشنده) قرار داده است و در سامانه ایجاد شده برای پرداخت مالیات نقل و انتقال نیز، فروشنده به عنوان مؤدی مالیاتی ملاحظه میشود. همچنین، رویههای عرفی در مرکز تعویض پلاک و دفاتر اسناد رسمی نیز این ادعا را تأیید میکند.
مشاور مالیاتی اتاق اصناف ایران خاطرنشان کرد: به منظور رفع ابهامات موجود، لازم است تأکید شود که پرداخت مالیات نقل و انتقال بر عهده فروشنده است، مگر اینکه مطابق قواعد عام حقوقی، خریدار به صورت داوطلبانه اقدام به پرداخت این مالیات کند.