این قانون برای از بین بردن نگاه سرمایهای به ملک و جلوگیری از افزایش شدید قیمت مسکن تصویب شده است. حتماً با شنیدن این خبر سؤالهای فراوانی در ذهنتان ایجاد شده است. سؤالهایی مانند اینکه دولت یک ملک خالی را چطور پیدا میکند؟ یا میزان مالیات خانههای خالی چقدر است؟
در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملی درباره قانون جدیدمالیات بر خانههای خالی کلنگی و نوساز ارائه کنیم. اگر شما نیز دغدغه مالیات مسکن خالی از سکنه خود را دارید، پیشنهاد میکنیم که این مقاله را مطالعه کنید.
قانون جدید مالیات خانههای خالی چگونه است؟
حدود ۱۰ سال از ارائه طرح اخذ مالیات از خانههای خالی میگذرد. سرانجام کمبود مسکن برای جوانها و افزایش افسار گسیخته قیمت خانه و آپارتمان در کشور، باعث ایجاد قانون خوداظهاری اطلاعات مالکیت و سکونت یا قانون همان مالیات خانههای خالی در سال 1400 شد. بر اساس این قانون، همه افراد باید از تاریخ ۱۹ فروردین ۱۴۰۰، اطلاعات کامل ملکهای خود را در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت کنند.
هدف از تصویب این قانون آن است که افراد سودجو خانههای خود را بههدف کاهش عرضه و افزایش قیمت مسکن، خالی نگه ندارند. درست همانند شرکتهای بزرگ و کوچک، دولت نیز مقدار این مالیات را به وسیله یک سیستم حسابداری پیشرفته و کاربردی معین میکند.
نحوه تشخیص خانههای خالی از سکنه چگونه است؟ خوداظهاری در سامانه ملی املاک
در سالهای گذشته تشخیص خانههای خالی از سکنه کاری مشکل بود و فقط از طریق اطلاعات موجود در برخی از دستگاههای اجرایی صورت میگرفت. اما امروزه علاوهبر تحقیق میدانی شامل بررسی قبضهای مختلف آب، برق و گاز، این کار از طریق سامانه ثبت خانههای خالی انجام میشود. فرقی نمیکند که در تهران زندگی میکنید یا روستاهای کوچک مناطق دیگر؛ طبق قانون همه افراد مالک و غیر مالک باید با مراجعه به وبسایت amlak.mrud.ir اطلاعات کامل وضعیت سکونت خود را وارد کنند.
کد ملی مالک یا سرپرست خانوار و شماره تلفنهمراهی که از قبل با همان کد ملی ثبت شده است، برای ثبتنام و ورود به سامانه الزامی است. به هر حال، مالیات بر خانههای خالی کلنگی و نوساز نیز یکی از روشهای کسب درآمد توسط دولت است. البته شیوههای فراوان دیگری همچون مالیات بر درآمد یا ارث نیز وجود دارند. برای آشنایی با مالیاتی که ورثه باید پرداخت کنند، میتوانید مقاله مالیات بر ارث را مطالعه کنید.
نحوه محاسبه مالیات بر خانههای خالی کلنگی و نوساز چگونه است؟
اگر هر واحد مسکونی نوساز یا کلنگی بیش از یک سال خالی از سکنه باشد، بهعنوان خانه خالی در نظر گرفته شده و مشمول مالیات خواهد شد. این ملک در سال اول مشمول پرداخت مالیات نیست؛ اما مالک آن باید در سال دوم به میزان ۵۰ درصد ارزش جاری ملک مالیات پرداخت کند. همچنین در سال سوم، ۱۰۰ درصد ارزش ملک و در سال چهارم به بعد نیز یک و نیم برابر رقم ارزش مسکن بهعنوان مالیات دریافت خواهد شد.
حال این سؤال مطرح است که خانههای نوسازی که انبوهسازان ساختهاند ولی هنوز به مشتری تحویل ندادهاند چه تکلیفی دارند؟ بر اساس قانونِ مالیات بر خانههای خالی از سکنه، اگر این ملکها به میزان ۱۲۰ روز خالی باشند، مشمول مالیات میشوند.
خانههای قولنامهای نیز مشمول قانون مالیات بر خانههای خالی هستند
آیا مالیات خانههای خالی فقط شامل ملکهایی با سند رسمی است یا مشمول خانههای قولنامهای نیز میشود؟ در پاسخ به این سؤال باید عنوان کنیم که طبق قانون، هر ملکی که توسط سامانه ثبت خانههای خالی، بدون سکنه تشخیص داده شود، باید مالیات پرداخت کند. در واقع، هیج فرقی بین سند دار بودن یا نبودن مسکن وجود ندارد.
در کل پیشنهاد میکنیم که پرداخت انواع مختلف مالیات را پشت گوش نیندازید. زیرا درصورت پرداخت نکردن آن، باید مبلغی را بهعنوان جریمه پرداخت کنید. بهعنوانمثال، بسیاری از افراد علاقهای به پرداخت مالیات بر درآمد ندارند و هر سال جریمههای فراوانی پرداخت میکنند. اگر تمایل دارید با انواع مالیات و نحوه پرداخت مالیات بر درآمد آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم که حتماً مقاله آشنایی با اظهارنامه مالیاتی را مطالعه کنید.
درصورت تکمیلنکردن فرم یا اظهار اطلاعات غلط، جریمه خواهید شد
اگر شخصی اطلاعات سکونتی خود را وارد نکند یا اطلاعاتی اشتباه را در سامانه قرار دهد، جریمه میشود. میزان این جریمه در شرایط مختلف، متفاوت خواهد بود. جریمه اظهار نکردن اطلاعات سکونت و مالکیت در شهرهایی باکمتر صد هزار نفر جمعیت و روستاها، برابر با ۲۰ درصد مالیات خانه خالی است. در شهرهای بالای صد هزار نفر جمعیت نیز مبلغی معادل کل مالیات دریافت میشود.
اما اگر شخصی اطلاعات را از عمد اشتباه وارد کند، جریمه برای او تا ۲ برابر مبلغ مالیات خانه خالی افزایش مییابد. همچنین فرد خاطی تا زمانی که این مالیات را پرداخت نکند، حق فروش ملک خود را نخواهد داشت. اگر از صاحبان کسبوکارهای مختلف هستید، برای انجام امور مالیاتی، مالی و حسابداری خود میتوانید نرم افزارهای متنوعی که برای این کار طراحی شدهاند را مورد استفاده قرار دهید. در ادامه، بهترین شرکت ارائهدهنده نرم افزارهای حسابداری در ایران را معرفی میکنیم.
بهترین نرم افزارهای مالی و حسابداری را از سپیدار سیستم خریداری کنید
در این مقاله قانون مالیات خانههای خالی را بررسی کردیم. همچنین متوجه شدیم که متراژ مسکن و کلنگی یا نوساز بودن آن تفاوتی در این قانون ایجاد نمیکند. مهمترین نکته این است که امور مالی و حسابداری خود را به وسیله برنامههای مالی موجود در بازار به بهترین شکل ممکن انجام دهیم. شرکت سپیدار سیستم معتبرترین ارائهدهنده نرم افزارهای حسابداری شرکتی و فروشگاهی در ایران است.
نرم افزار سپیدار با شعار ساده و پایدار،برنامهای کاربردی برای مدیریت هوشمندانه شرکتها و نرم افزار دشت با پیام ساده و سودمند، برنامه ویژه اصناف و فروشگاههای مختلف است. وجود نمایندگیهای فروش و آموزش در سراسر کشور و همچنین پشتیبانی قدرتمند، از مزیتهای استفاده از نرم افزارهای سپیدار سیستم هستند. برای تهیه محصولات سپیدار، میتوانید وارد سایت sepidarsystem.com شوید. همچنین میتوانید از طریق شماره ۰۲۱۸۱۰۲۲۰۰۰ سؤالها و نظرات خود را با کارشناسان فروش و پشتیبانی این مجموعه در میان بگذارید.