خطری جدی که ضرورت دارد تا سیاستگذار پولی تمام ابزارهای خود برای کاهش التهاب تورمی و شکلگیری موج تازه انتظارات برای گرانتر شدن قیمتها را بهکار ببندند تا بلکه بتواند در پایان سال نرخ تورم را به محدوده 22درصد برساند.
26.64درصد از کل هزینه مصرفی یک خانوار ایرانی مربوط به خوراکیها و آشامیدنیها میشود که در تیرماه امسال نسبت به خردادماه سالجاری رشدی 6.7درصدی و نسبت به تیرماه پارسال افزایشی 20.9درصدی را تجربه کرده است. گروه کالاهای خوراکی، آشامیدنی بهدلیل مصرفی بودن در نخستینماه تابستان امسال جهش قیمت قابل ملاحظهای داشته بهنحوی که قیمت گوشت قرمز و ماکیان 13درصد، شیر، پنیر و تخممرغ 11.4درصد نسبت به خردادماه گرانتر شده است و رشد قیمت برخی کالاهای خوراکی نظیر قندوشکر و شیرینیها و نان و غلات بهترتیب با افزایش 5.9درصد و 7.3درصد مواجه شده است. در نتیجه اگر این روند افزایش قیمتها در ماههای آینده هم ادامه یابد، هزینه خوراک خانوارهای ایرانی گرانتر تمام میشود هرچند انتظار میرود بهدلیل اصلاح قیمت برخی کالاهای خوراکی نظیر روغن، شکر و لبنیات به همراه نوشیدنیها از سوی ستاد تنظیم بازار، درماههای پیش رو روند رشد قیمت این کالاها متعادلتر از تیرماه باشد.
سهم بالای اجارهها
اگرچه دولت در تلاش است تا هزینه اجارهبها را با بسته کمک به مستأجران و تعیین سقف رشد اجارهبها دستکم تا زمان تداوم وضعیت شیوع کرونا متعادل نگه دارد، اما واقعیت این است که شاخص رشد ماهانه اجارهبها در تیرماه امسال به میزان 7.2درصد با ضریب اهمیت 30.72درصدی در سبد هزینه خانوارها این گزاره را تقویت میکند که دستکم اجارهنشینها ممکن است تصمیم بگیرند که برای تامین سرپناه موقت برای خود قید خرید و مصرف برخی کالاهای خوراکی و غیرخوراکی را بزنند. تجربهای تلخ نظیر کاهش سرانه مصرف لبنیات و شیر در سبد مصرفی مردم در یک دهه اخیر این بار ممکن است باعث شود تا سهم کالاهایی چون مواد خوراکی نظیر گوشت قرمز و سفید و حتی اقلام و خدمات بهداشتی و درمانی در نتیجه فشار تورمی کاهش یابد.
افزایش تورم حملونقل
به گزارش همشهری در شرایطی که انتظار میرفت نرخ تورم گروه حملونقل پس از افزایش قیمت بنزین در سال گذشته در سطح کمتر از 2درصد در هرماه نوسان داشته باشد، اما نرخ تورم این گروه با ضریب اهمیت 9.41درصدی در سبد هزینههای مردم در تیرماه به میزان 7درصد نشان میدهد که دستکم به دلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش استفاده از وسایط نقلیه نظیر مترو و اتوبوس و افزایش تردد با تاکسی و وسایل نقلیه شخصی، هزینه تمامشده استفاده از خدمات حملونقل در بین خانوارهای ایرانی افزایش یابد. زنگ خطر جدی درصورت تندتر شدن نبض تورم در ماههای آینده به نرخ تورم گروه خدمات بهداشت و درمان مربوط میشود، بهگونهای که با شیوع کرونا، میزان مصرف کالاها و همچنین خدمات بهداشتی و درمانی مردم هم روندی صعودی را تجربه میکند و نرخ تورم این گروه مهم در تیرماه امسال نسبت به خردادماه 5.3درصد برآورد شده است.
خطر شکلگیری نارضایتیها
نتیجه رفتار متفاوت نرخ تورم در تیرماه امسال و شکسته شدن رکورد نرخ تورم ماهانه پس از 21ماه در نخستینماه تابستان 99نمایانگر این واقعیت است که با شیوع کرونا، هزینه مصرفی مردم بالاتر رفته و از سوی دیگر سطح درآمدها هم پایینتر آمده و ادامه این وضعیت ممکن است حتی باعث شکلگیری موج تازه مهاجرت از استانها، شهرها و روستاهای دچار نرخ تورم و بیکاری بالا به سمت شهرها و استانهای دیگر و تشدید حاشیهنشینی شود چرا که رشد اجارهبها همچنان که پیشتر روزنامه همشهری هشدار داده بود باعث مهاجرت اجارهنشینها به حاشیه کلانشهرها و شهرهای اطراف شده و با ورود موج دوم مهاجران جدید، احتمال دارد این وضعیت به پدیدههای نامطلوب اجتماعی و نارضایتیها دامن بزند. افزایش نرخ تورم، چهره فقر را خشنتر و فاصله اجتماعی را بیشتر میسازد و این زنگ هشداری است برای دولت و مجلس که برای کاهش التهاب قیمتها چارهاندیشی کنند و نرخ تورم را به سمت کانالهای پایینتر سوق دهند.