بخش صنعتی، معدنی و ساختمانی، به همراه بخش نفت، در نیمه اول سال جاری بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص دادند. با این حال، سهم این بخشها از تسهیلات بانکی به مراتب کمتر از سهم آنها در اقتصاد بوده است.
به گزارش بنکر (Banker)، در حوزه کشاورزی نیز مشابه بخشهای صنعتی و معدنی، سهم آن از تولید ناخالص داخلی در نیمه اول سال بالاتر از تسهیلات بانکی احصاء شده است.
تنها بخش خدمات در این میان، تسهیلات بیشتری نسبت به سهم خود از اقتصاد دریافت کرده است.
لازم به ذکر است که گروه صنایع و معادن، با در نظر گرفتن نفت، به بزرگترین بخش اقتصاد ایران تبدیل شده است.
در صورت تفکیک بخش نفت، بخش خدمات به عنوان بزرگترین بخش اقتصادی کشور شناخته میشود، که ممکن است به برقراری توازن میان سهم بخشهای اقتصادی از تولید ناخالص داخلی و تسهیلات بانکی کمک کند.
عدم توازن در تخصیص تسهیلات بانکی به بخشهای صنعتی و کشاورزی
براساس گزارش مرکز آمار، میزان کل ارزش افزوده ایجاد شده در بهار و تابستان سال جاری معادل 5068 هزار میلیارد تومان بوده است.
بررسیها نشان میدهد که حجم بزرگترین بخش اقتصاد شامل صنعت، معدن و ساختمان (با احتساب نفت) در نیمه اول سال حدود 2765 هزار میلیارد تومان تخمین زده شده است، که سهم این بخش از کل اقتصاد در این بازه زمانی 55 درصد بوده است.
در مقابل، سهم بخش فوق از تسهیلات بانکی تنها 43 درصد بوده، که به معنای عدم تناسب 12 واحد درصدی در تخصیص وامها به بخش صنعت است.
این مسئله بر اهمیت صنعت به عنوان محرک رشد اقتصادی پایدار و توسعه بین نسلی تأکید میکند.
وضعیت بخش کشاورزی
ارزش افزوده بخش کشاورزی در بهار و تابستان امسال به 399 هزار میلیارد تومان رسید و سهم این بخش از کل اقتصاد 8 درصد اعلام شد.
با این حال، سهم کشاورزی از تسهیلات بانکی معادل 5 درصد بوده است که نشاندهنده عدم تناسب تخصیص منابع مالی به این بخش است.
وضعیت بخش خدمات
آمارها حاکی از آن است که ارزش افزوده بخش خدمات در نیمه اول سال جاری به 1901 هزار میلیارد تومان رسیده است.
سهم این بخش از تولید ناخالص داخلی 38 درصد بوده و آن را به دومین بخش بزرگ اقتصاد ایران بعد از صنایع و معادن تبدیل میکند.
با این حال، بررسی تسهیلات بانکی نشان میدهد که سهم خدمات از کل تسهیلات معادل 41 درصد بوده است، که بدین معناست که این بخش به نسبت سهم خود از تولید، تسهیلات بیشتری دریافت کرده است.