اگر قصد دارید تا اطلاعات بیشتری در ارتباط با انجام غربالگری اول به دست آورید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
آزمایش غربالگری اول چیست و چرا انجام میشود؟
آزمایش غربالگری اول بارداری یکسری آزمایشات است که اطلاعات اولیه در مورد خطر ابتلای جنین به برخی نقایص کروموزومی، به ویژه، سندرم داون و تریزومی ۱۸ را ارائه میدهد. این غربالگری دارای دو مرحله است:
– آزمایش خون برای اندازهگیری سطح دو ماده مختص بارداری در خون یعنی پروتئین پلاسما مرتبط با بارداری A (PAPP-A) و گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) انجام میشود.
– بررسی سونوگرافی با هدف ارزیابی سلامت و بافت پشت گردن جنین صورت میگیرد.
به طور معمول، غربالگری سه ماهه اول بین هفتههای ۱۱ تا ۱۴ بارداری انجام میشود. پزشک با در نظر گرفتن معیارهایی مانند سن مادر، نتایج آزمایش خون و جواب سونوگرافی میتواند خطر انواع نقایص کرموزمومی و مادرزادی از جمله سندرم داون یا تریزومی ۱۸ را محاسبه کند. اگر نتایج غربالگری بیانگر سطح خطر متوسط یا زیاد ابتلای جنین به بیماری باشد، ممکن است آزمایشات تکمیلی جهت دستیابی به نتایج واضحتر تجویز شوند.
تفسیر آزمایش غربالگری به چه صورت است؟
تفسیر غربالگری اول بارداری با در نظر گرفتن سن مادر و سایر خصوصیات فیزیکی صورت میگیرد. عوامل دیگری مانند بارداری قبلی با سندرم داون نیز ممکن است بر تفسیر آزمایش تاثیر داشته باشند. بنابراین نمیتوان در اینجا اعداد طیف نرمال و یا پرخطر را برای آزمایش غربالگری بیان کرد، چراکه بازههای نرمال کاملا بستگی به تشخیص پزشک معالج دارد.
نتایج غربالگری سه ماهه اول به صورت مثبت یا منفی و همچنین به صورت احتمال، مانند خطر ۱ در ۲۵۰، برای سندرم داون گزارش میشود. غربالگری سه ماهه اول قادر است با دقت ۸۵ درصد، ابتلا به اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون را تشخیص دهد. در حدود ۵ درصد موارد، نتایج مثبت کاذب بدست میآید، به این معنی که نتیجه آزمایش مثبت است، اما نوزاد هیچ گونه مشکل ژنتیکی و فیزیکی ندارد.
به یاد داشته باشید که نتایج غربالگری اول قطعی نیستند و تنها یک احتمال را ارائه میدهند به طوریکه یک نتیجه کم خطر تضمین نمیکند که جنین کاملا عاری از مشکل ژنتیکی است و به همین ترتیب، یک نتیجه پرخطر نیز نشانگر ابتلای صد درصدی به بیماری نیست.
شرایط انجام آزمایش غربالگری اول
برای آماده شدن جهت غربالگری سه ماهه اول معمولا نیازی به انجام کار خاصی نیست. قبل از آزمایش خون و سونوگرافی، میتوانید نوشیدنی و غذای مورد علاقه خود را مصرف کنید. البته جهت کسب اطلاعات تکمیلی بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید تا شرایط احتمالی قبل از آزمایش را برای شما بیان نماید، چراکه ممکن است پزشک بر اساس معاینات بالینی شرایطی را در نظر گرفته باشند.
آزمایشات تکمیلی در غربالگری اول بارداری چیست؟
تفسیر آزمایش غربالگری اول این نکته را بیان میکند که، اگر نتیجه غربالگری مثبت باشد، به این معنی است که معاینات دقیقتری برای پی بردن به مشکل احتمالی نیاز است و در چنین حالتی، احتمال دارد پزشک یکی از آزمایشات زیر را برای پی بردن به علت زمینهای تجویز نماید:
آزمایش cfDNA: در این آزمایش، DNA جنین موجود در جریان خون مادر بررسی میشود تا مشخص شود که آیا جنین در معرض خطر سندرم داون، تریزومی ۱۳ یا تریزومی ۱۸ قرار دارد یا نه.
آزمایش CVS: با استفاده از CVS میتوان بیماریهای کروموزومی مانند سندرم داون را تشخیص داد. در آزمایش CVS که معمولا در سه ماهه اول انجام میشود، نمونهای از بافت جفت برداشته میشود تا محتوای ژنتیکی سلولها بررسی گردد.
آمنیوسنتز: این آزمایش تکمیلی نیز به منظور تشخیص بیماریهای کروموزومی مانند سندرم داون و نقایص لوله عصبی مانند اسپینا بیفیدا استفاده میشود. در طی آمنیوسنتز که معمولاً در سه ماهه دوم بارداری انجام میشود، نمونهای از مایع آمنیوتیک برای آزمایش از رحم گرفته میشود.
انجام آزمایش غربالگری اول در منزل با هومکا
غربالگری اول بارداری شامل یک آزمایش خون و سونوگرافی است. شاید با دیدن تیتر آزمایش در منزل، با خود بگویید که مگر میشود غربالگری را در منزل انجام داد؟ خب پاسخ این است که میشود و اگر تاکنون این تجربه را نداشتهاید که آزمایش خود را در منزل انجام دهید غربالگری سه ماهه اول یک فرصت عالی برای شروع انجام آزمایشات خود در منزل است. این روش ارائه خدمات آزمایشگاهی اگرچه در چند سال اخیر ابداع شده و زمان زیادی از تولد آن نمیگذرد اما در این مدت کوتاه بسیار محبوب شده است.
به طوریکه مجموعه هومکا به عنوان ارائه دهنده خدمات آزمایشگاهی در منزل، روزانه به صدها متقاضی خدمات ارائه میدهد. شاید الان این سوال به ذهنتان خطور کرده باشد که چگونه میتوان در منزل آزمایش انجام داد؟
برای درخواست خدمات آزمایش در منزل هومکا، میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا از طریق مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، آزمایش مورد نظر خود را ثبت نمایید. بهتر است بدانید که در کوتاهترین زمان، جواب آزمایش نیز به دست شما خواهد رسید.