به گزارش بنکر (Banker)، در بورس کالایی ایران هم طی بررسیهای گوناگون به این نتیجه رسیدیم که راهاندازی صندوقهایی که از بستر آن کالاهای گوناگون مورد دادوستد قرار میگیرد میتواند هم برای تکمیل زنجیره ابزارهای مالی در بورس کالای ایران مفید باشد و هم امکان متنوعسازی پرتفوی سرمایهگذاران در بازارهای سرمایه را فراهم کند. باتوجه به آنکه این صندوقها بر مبنای دارایی پایه کالایی تعریف میشود و امکان راهاندازی آن برای عموم کالاها وجود دارد، از این رو متنوعسازی پرتفوی سرمایهگذاران را تسهیل میکند.
براین اساس اولین صندوق بر مبنای دارایی پایه سکه طلا به نام صندوق لوتوس راهاندازی شد و پس از آن به تدریج صندوقهای دیگر به این بازار اضافه شدند. درحال حاضر چهار صندوق طلا در این بازار وجود دارد که واحدهای آن مورد دادوستد معاملهگران قرار میگیرد. خوشبختانه با پیگیریهای متعددی که صورت گرفته است، مجوز دو صندوق کالایی دیگر نیز صادر شده که به زودی در حوزه کالاهای کشاورزی راهاندازی خواهند شد.
بهطور کلی سازوکار صندوقهای کالایی که مجوز آن صادر میشود بر مبنای این است که این صندوقها میتوانند روی داراییهای پایهای که صرفا گواهی سپرده کالایی دارند معاملات خود را انجام دهند. بهعبارت دقیقتر صندوقهای طلا تنها میتوانند روی گواهی سپرده سکه طلا و در صورت وجود روی مشتقات مالی آن یعنی قراردادهای آتی و آپشن سکه طلا معاملات خود را انجام دهند.
در مورد صندوقهای سایر کالاها نیز سازوکار به همین شکل است. بهطوری که اگر صندوق به نام کالای کشاورزی معرفی میشود طبیعتا این صندوق میتواند روی کالاهایی نظیر پسته، زعفران و سایر کالاهایی که در حال حاضر برای آنها گواهی سپرده کالایی، قرارداد آتی یا آپشن طراحی شده است، معامله انجام دهد.
وی افزود، براین اساس عمده دارایی پایه صندوقهای کالایی، گواهی سپرده آن کالا خواهد بود. همانطور که در امیدنامه صندوقهای طلا ذکر شده لازم است حداقل 70 درصد از دارایی پایه صندوق، گواهی سپرده سکه طلا باشد. علاوه بر گواهی سپرده همان کالا، این امکان برای صندوقهای طلا وجود دارد که درصدهایی از سرمایهگذاری خود را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری کنند یا قراردادهای آتی و آپشن را مورد معامله قرار دهند. یعنی 30 درصد مابقی دارایی پایه را میتوانند با توجه به سقفهایی که در هریک از حوزههای سرمایهگذاری درنظر گرفته شده و در امیدنامه صندوقها ذکر شده است به سرمایهگذاری در هر یک از سه حوزه مذکور بپردازند.
اما عمده داراییهای پایه آنها همان گواهی سپرده خواهد بود و درحال حاضر در صندوقهای طلا بیش از 90 درصد پرتفوی آنها روی گواهی سپرده سکه طلا سرمایهگذاری شده است.