با توجه به پیشبینیهای انجام شده، انتظار میرود در ماههای آتی، بسیاری از محصولات و خدمات با افزایش قابلتوجهی در قیمتهای فروش روبهرو شوند.
به گزارش بنکر (Banker)، آخرین نتایج شاخص مدیران خرید (شامخ) در آبانماه امسال نشاندهنده اندکی بهبود در فعالیتهای اقتصادی است؛ با این حال فعالان اقتصادی همچنان نگران نوسانات نرخ ارز، کمبود مواد اولیه و قطع برق و گاز هستند.
طبق بررسیهای مرکز پژوهشهای اتاق ایران، شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در آبان ۱۴۰۳ معادل ۳/۵۱ محاسبه شده است، که این نشاندهنده افزایش جزئی فعالیتهای اقتصادی در این ماه است.
با حذف اثرات فصلی، این شاخص معادل ۴/۵۱ ثبت شده که حکایت از بهبود اندکی نسبت به ماه قبل (۲/۵۰) دارد.
هرچند که این بهبود برای دومین ماه متوالی مشاهده میشود، اما افزایش نرخ ارز و عدم تخصیص کافی آن، باعث افزایش شدید قیمت مواد اولیه و بالا رفتن هزینههای تولید شده و در نتیجه بروز مشکلاتی برای تأمین مواد اولیه شده است.
در شرایطی که شرکتها با تقاضای ضعیف و عدم توانایی مشتریان برای خرید مواجه هستند، از جنبه وصول مطالبات نیز چالشهایی وجود دارد.
همچنین استمرار قوانین محدودکننده در زمینه رفع تعهد ارزی، به کاهش صادرات شرکتها منجر شده و نگرانی در خصوص کمبود منابع انرژی برق و گاز در آینده وجود دارد.
تحلیل دقیقتر نتایج شامخ نشان میدهد که شاخصهای مختلف، تصویر متفاوتی از وضعیت بازار ارائه میدهند.
چالشهای پیشرو در ماههای آینده
با این حال، پیشبینیها از آغاز قطعیهای مجدد برق و افزایش تورم، کسبوکارها را با چالشهایی در ماههای آینده روبهرو میسازد.
به طور کلی، فعالان اقتصادی نسبت به آینده با نااطمینانی روبهرو هستند و انتظار میرود که تغییرات قیمتی و تأثیر آن بر زنجیره تأمین در ماههای آینده مزید بر علت شود.
همچنین، مشکلاتی که به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه و قواعد ارزی ایجاد شده، بخش قابل توجهی از فعالیتهای اقتصادی را تحت تأثیر قرار داده است.