بانک مرکزی جدیدترین گزارش خود از عملیات اجرایی سیاست پولی را منتشر کرد و این گزارش حاکی از تداوم رکوردشکنیهای این بانک در تزریق پول در بازار باز و توقف دخالتها در بازار شبانه است.
یکی از روشهای اعمال سیاست پولی توسط بانک مرکزی، عملیات بازار باز با موضع توافق بازخرید است.
عملیاتی که در طی آن، بانکهای نیازمند نقدینگی، اوراق بهادار در اختیار خود را به طور موقت به بانک مرکزی واگذار کرده و در قبال آن، نقدینگی مورد نیاز خود را از این نهاد دریافت میکنند. سپس بانکها در تاریخ سررسید، اوراق مذکور را با نرخ مشخصی از بانک مرکزی سررسید میکند.
شیوه این عملیات به گونهای است که بانک مرکزی نیز با توجه به سیاستهای خود، بخشی از این درخواستها را پذیرفته و منابع نقدی مورد نیاز بانکها را تامین میکند.
رکوردشکنیهای مداوم تزریق پول در بازار باز
مطابق گزارش منتشر شده توسط بانک مرکزی، در هفته پایانی دی ماه سال جاری و در مرحله چهل و پنجم عملیات بازار باز، 22 بانک و موسسه اعتباری غیربانکی، درخواست نقدینگی خود که ارزش آن در مجموع به حدود 120 هزار میلیارد تومان میرسید را به بانک مرکزی ارسال کردند.
بانک مرکزی نیز در این هفته به همه این درخواستها پاسخ مثبت داد و در راستای مدیریت پول در شبکه بانکی این مبلغ را به بانکهای متقاضی نقدینگی تزریق کرد. به این ترتیب بانک مرکزی همچون هفتههای اخیر، رکورد تزریق پول در بازار باز را شکست.
تزریق این مبلغ به بازار باز در قالب توافق بازخرید یا ریپو با سررسید هفت روزه و حداقل نرخ 21 درصدی انجام شد. این درحالی است که این نرخ در حدود چهار ماه گذشته ثابت باقی مانده و افزایش نیاز بانکها به نقدینگی، تغییری در نرخ ریپو ایجاد نکرده است.
نکته قابل توجه درباره گزارش بانک مرکزی آن است که با پایان این هفته و تزریق پول 120 هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی در بازار باز، این بازار برای ششمین هفته متوالی، میزبان بیش از 100 هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی بود که این موضوع میتواند نشان دهنده نیازمندی بیسابقه شبکه بانکی به نقدینگی باشد.
سکوت بانک مرکزی در بازار بین بانکی
دخالت در بازار بین بانکی، یکی دیگر از ابزارهای اعمال سیاستهای بانک مرکزی است. بازاری که بانکها نقدینگی مورد نیاز خود را از بانکهای دیگر با سررسید بسیار کوتاهمدت و معمولا یک روزه تامین میکنند.
با این حال بانک مرکزی میتواند با دخالت در این بازار و عرضه منابع خود در آن، نرخ بهره بازار بین بانکی را کنترل کند.
با این وجود در هفته جاری، بانک مرکزی دخالتی در بازار بین بانکی نداشت. موضوعی که میتواند ناشی از گسترش تزریق پول بانک مرکزی در بازار باز باشد. حال باید دید که توقف دخالت بانک مرکزی چه تاثیری بر نرخ بهره بین بانکی خواهد گذاشت.