کاوه مشتاق، مدیرعامل انجمن بلاکچین، در جریان یک نشست خبری به چالشها و الزامات مربوط به ریال دیجیتال (رمز ریال) پرداخته و اعلام کرد که سقف تراکنش با این واحد ارزی تا زیر ۱۵ میلیون تومان تعیین شده است.
به گزارش بنکر (Banker)،مشتاق در این خصوص گفت: “از سال ۲۰۰۹ آموختهایم که اطلاعات در فضای دیجیتال را باید به گونهای ذخیره کنیم که غیرقابل تغییر باشد.
بانک مرکزی تراکنشها را تحت نظارت و کنترل قرار می دهد
فناوری بلاکچین، به ویژه در حالت غیرمتمرکز، میتواند ویژگیهای شفافیت و امنیت را ارائه دهد.” وی همچنین به کاربردهای ریال دیجیتال در خرید و فروشهای کوچک و پرداختهای خرد اشاره کرد و افزود که این ارز دیجیتال بر روی شبکه بلاکچین «برنا» طراحی شده است که از لحاظ غیرمتمرکز بودن مورد بحث است و بانک مرکزی میتواند تراکنشها را کنترل کند.
مدیرعامل انجمن بلاکچین خاطرنشان کرد که ریال دیجیتال تنها مخصوص تراکنشهای خرد برای شهروندان ایرانی است و به هیچ عنوان برای افراد خارجی در دسترس نخواهد بود و هیچ تراکنشی خارج از مرزهای ایران انجام نمیگیرد.
تفاوتهای بین پول الکترونیک و پول دیجیتال
در ادامه، مشتاق در یک برنامه رادیویی به تفاوتهای پول الکترونیک و پول دیجیتال اشاره کرد و گفت: “پول دیجیتال میتواند از طریق برنامههای کامپیوتری قابل برنامهریزی شود و با استفاده از قراردادهای هوشمند امکان انجام فعالیتهای مختلف را فراهم میآورد. اما پول الکترونیک همان پول موجود بر روی کارتهای بانکی است.”
ساماندهی تعهدات ارزی با استفاده از رمزارزها
این پژوهشگر به تأخیر در ساماندهی تعهدات ارزی با استفاده از رمزارزها اشاره کرده و گفت: “بانک مرکزی به جای فراهم کردن بستر لازم برای معاملات با رمزارزها، به معرفی ریال دیجیتال پرداخته است که به نظر میرسد با چالشهای زیادی روبرو باشد.”
علیرضا بزرگمهر، کارشناس و پژوهشگر تحولات دیجیتال، در ادامه برنامه، ضرورت پاسخ به این پرسش را مهم دانست که ریال دیجیتال چه مشکلاتی را برای شهروندان و نظام پولی و مالی کشور حل خواهد کرد و آیا میتواند هزینههای گردش پول را کاهش دهد.
او بر این باور است که در بین مسائلی که بانک مرکزی میتوانست سریعتر به آنها رسیدگی کند، ریال دیجیتال اولویت چندانی ندارد و تأکید کرد که هزینههای پول بخش اعظمی از تورم را در اقتصاد ایران شکل میدهد.
علاوه بر این، علیرضا مناقبی، رئیس هیئتمدیره مجمع عالی واردات، در خصوص سرعت بخشیدن به مسیر تجارت و تاثیر آن بر کاهش هزینهها و قیمت تمام شده، بر اهمیت ارتقای اطلاعات عمومی و آموزش در زمینه کاربردهای ریال دیجیتال تأکید کرد.