رییس کل اسبق بانک مرکزی گفت: نظام بانکی ما مشکلات دیگری هم دارد. یکی از بحثها به استانداردهای گزارشگری مالی برمیگردد.
به گزارش بنکر (Banker)، ولیالله سیف افزود: در شرایط کنونی صورتهای مالی بانکهای قابل اتکا نیست و این عدم شفافیت سبب شده ریسک بانکهای ایرانی بیش از حد بالا ارزیابی شود.
به گفته او برای حل این مشکل با پذیرش استانداردهای IFRS گزارشگری مالی بانکها و بنگاههای اقتصادی بر مبنای آن ها انجام شود.
چنین کاری مستلزم انجام برخی اقدامات زیربنایی است که مستلزم صرف زمان و وقت است. در نتیجه ترازنامهها و صورتهای مالی بانک ها و بنگاه های اقتصادی از شفافیت لازم برخوردار شده و قابلیت اتکا پیدا میکنند.
او تاکید کرد: این موانع و مشکلات ربطی به تحریم ندارند و جزء اصول و نرمهای پذیرفته شده بینالمللی هستند و برای عضویت و همکاری در جامعه بینالملل باید مورد توجه و رعایت قرار گیرند.
مسائل امروز نظام بانکی ما
وی گفت: همه اقدامات لازم برای رفع ناترازیهای نظام بانکی باید هر چه سریعتر در دستور کار قرار گیرد و برای چنین کاری حتی امروز هم دیر است.
سیف گفت: رفع ناترازی نظام بانکی، اصلاح گزارشگری مالی، عضویت در افایتیاف مسائل امروز نظام بانکی ما هستند.
نباید یکی را منوط به دیگری کنیم. مساله مهم ما این است که میخواهیم با دنیا کار کنیم و از امکانات طبیعی و مزیت های اقتصادی کشورمان به نحو مطلوب بهره مند شویم.
او با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا تاکید کرد: به نظر می رسد نشانه های مثبتی در مذاکرات در حال انجام وجود دارد و دور نیست که به توافق منجر شود.
به نظر من هیات حاکمه امریکا نسبت به گذشته واقعبینی بیشتری پیدا کرده است و در این فضا میتوان انتظار داشت خواستههای به حق ایران مورد پذیرش آمریکا و جامعه بینالملل قرار گیرد.
در چنین شرایطی استفاده از ظرفیتهایی که به وجود میآید نباید منتظر حل و فصل موانعی مانند FATFT ، IFRS و یا بیانیه های کمیته بال باشد و باید زمینه های لازم از قبل مهیا شود.
حفظ وضع موجود با کدام منطق؟
ولیالله سیف با اشاره به بحثهای مطرح شده در مخالفت با عضویت در FATF و طولانی شدن روند بررسی این موضوع گفت: یکی از بحثهای اساسی ما از گذشتهی دور تا امروز این است که رابطه نظام بانکی به دلیل تحریم از یک سو و عدم رعایت استانداردهای بینالمللی منجمله افایتیاف قطع شده است.
حالا در این فضا عدهای مدافع حفظ وضع موجود و عدم عضویت در این کنوانسیون هستند و در پاسخ به استدلالهای مطرح شده در این زمینه میگویند آیا شما تضمین میدهید با عضویت در افایتیاف مشکلات ارتباط با نظام بانکی بینالملل حل شود؟
طبیعی است که جواب به این سئوال نمیتواند مثبت باشد چرا که ما با موضوع مهم تحریم نیز روبهرو هستیم.
او گفت: البته با مذاکراتی که در جریان است و خوشبینیهایی که در این قضیه وجود دارد، ممکن است مشکل تحریم حل شود، اما میتوان مساله را از سوی دیگر هم دید،
اگر مشکل تحریم برطرف شود، باز هم ما قادر به برقراری ارتباط بانکی با نظام بانکی بینالملل نیستیم چون عضویت در افایتیاف را نپذیرفتهایم و رفع چنین مشکلی در آن زمان اقدامی طولانی و زمانبر خواهد بود.
وی اضافه کرد نظام بانکی ما از قافله بانکداری بینالمللی عقب مانده است و علاه بر استانداردهای مربوط به افایتیاف که بسیار مهم و ضروری است، بحث استانداردها و ضوابط کمیته بال و همچنین استانداردهای مربوط به گزارشگری مالی بینالمللی هم مطرح هستند که در این زمینه ها هم باید اقدامات جدی با سرعت آغاز شود.
توجه داریم که بانکهای ما عمدتا” دچار ناترازی هستند، در چنین حالتی حتی در صورت رفع تحریم و عضویت در افایتیاف برقراری ارتباط بانکی و عادی سازی روابط بانکداری بینالمللی قابل تصور نیست.
بر این اساس لازم است ضمن تفویض اختیارات لازم به بانک مرکزی، دولت و سهامداران بانک ها باید همکاریهای لازم را برای رفع این ناترازیها و ایجاد ثبات و تعادل در بانکها به عمل آورند.