آیا تا به حال رکود تورمی شنیده اید؟ چه هنگام این رکود مشاهده می شود؟ در این محتوا قصد داریم پیرامون آن که رکود تورمی (Stagflation) چیست و تاثیر آن در بازارهای مالی به چه صورت است اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.
«رکود تورمی» ترکیبی از تورم بالا و رکود اقتصادی است. تورم قیمت ها را بالا می برد اما قدرت خرید را کاهش می دهد. بدین صورت با گذت زمان درآمد ثابت بوده اما هزینه های پرداختی برای خرید محصولات و به طور کلی امورات زندگی بیشتر می شود، در نتیجه قدرت خرید کاهش می یابد.
رکود تورمی چیست؟
به گفته جاناتان رایت، استاد اقتصاد در دانشگاه جان هاپکینز، رکود تورمی اصطلاحی است که در دهه 1970 زمانی که تورم بالا و رکود اقتصادی یا بیکاری بالا وجود داشت، ابداع شد.
این رکود معمولاً به دنبال افزایش هزینههای عرضه، اختلال و تفاوت بین سیاست مالی و پولی حاکم بر یک کشور، تحریمهای اعمالی بر کشور، بودجه دولت، نرخ بهره وری و… اتفاق می افتد.
رکود تورمی و رکود اقتصادی
رکود تورمی پدیده کم رواجی است که ممکن است همراه با رکود اقتصادی باشد. این رکود در تضاد با تورم و در کنار رشد اقتصادی است و زمانی رخ می دهد که شاهد افزایش قیمت ها باشیم . می توان گفت رکود اقتصادی دیده می شود که رشد اقتصادی سرعت کافی نداشته باشد تا بتواند نیازهای مردم را برآورده کند. اما رکود تورمی زمانی است که اقتصاد رشد نمی کند و تورم بالا کاملا قابل مشاهده است.
در دوران رکود تورمی، رشد اقتصادی آنقدر کند است که عملا قابل مشاهده نبوده و نرخ بی کاری افزایش می یابد. با وجود این کاهش توانایی جامعه، قیمت ها همچنان افزایش می یابند. در نتیجه این پروسه، شاهد آنیم که تقاضا برای کالاها و خدمات روز به روز کم تر شده و بیکاری مضاعف را به همراه می آورد.
چه امری باعث رکود تورمی می شود؟

رکود تورمی می تواند ناشی از افزایش هزینه های زندگی باشد که تقاضای مصرف کننده ازسطح تولید پیشی می گیرد. گاهی ممکن است این رکود زمانی رخ دهد که دولت تدابیری غیر حرفه ای در امر تولید و عرضه کالا یا به طور کلی امورات اقتصادی پیاده سازد.
دلایل دیگری نیز برای رکود تورمی وجود دارد، از جمله این دلایل می توان به شوک های عرضه و خطاهای سیاست پولی اشاره داشت. شوک عرضه اتفاقی است که به دنبال آن قیمت ها بدون آن که تغییری در تقاضای کل یا موجودی شرکت ها باشد، افزایش یابند. خطاهای سیاست پولی نیز به نحوه مدیریت عرضه پول کشور توسط بانک های مرکزی اشاره دارد.
ازدیگر موارد می توان به افزایش زیاد پول در جیب مصرفکنندگان اشاره داشت که معمولاً باعث تورم میشود.
اگر دوست داشتید درباره شاخص بورس هم بدانید میتوانید به یکی از منابع وب فارسی مراجعه نمایید.
تاثیر رکود تورمی در بازار های مالی به چه صورت است؟
در اقتصادی که دارای نرخ تورم بالا داشته باشد افراد نمی دانند چگونه سرمایه گذاری کنند و یا آینده مالیشان به چه سمتی می رود. تورم، برنامه ریزی و سرمایه گذاری را در آن برهه زمانی دشوار می کند، زیرا هیچ کس به درستی نمی داند پس از مدتی درآمدش چقدر خواهد بود. این امر عدم اطمینان را به همراه می آور و به دنبال آن معاملات و سرمایه گذاری ها کمتر می شوند که خود این مساله نیز رکود را دامن می زند.
سرمایه گذاران اغلب به دنبال راهی برای محافظت از ثروت خود در برابر رکود تورمی هستند، این دغدغه به ویژه در کشورهایی مانند ونزوئلا یا آرژانتین که در آن تورم های سنگینی رخ می دهد بیشتر است. تورم بزرگ و همه گیر زمانی رخ می دهد که قیمت کالاها و خدمات در اقتصاد یک کشور افزایش یابد و غیر قابل کنترل شوند. در اینجا سرمایهگذاریهای ارزهای دیجیتال در طول رکود تورمی به خوبی کار میکنند، زیرا یک وسیله پرداخت جایگزین را فراهم میکنند و در برابر تورم شدید ایستادگی دارند.
رکود تورمی چه تاثیری بر بیت کوین دارد؟

از آنجایی که رکود تورمی همراه با تورم بالا و رکود اقتصادی است، بیت کوین را می توان به عنوان پوششی در برابر تورم و همچنین به عنوان یک دارایی پرخطر در نظر گرفت که قیمت آن ممکن است در رکود تورمی کاهش یافته یا زیاد شود.
در واقع، بیت کوین به طور طبیعی می تواند یک محافظ عالی در برابر تورم باشد. اولا، بیت کوین یک وسیله پرداخت غیرمتمرکز جهانی است که ارگان های دولتی و مرکزی یک کشور کنترلی بر آن ندارند . همین عدم کنترل و دسترسی دولت ها به بیت کوین باعث میشود که تقریباً از فساد بالقوه و سیاستهای پولی مصون باشد. علاوه بر این، بیت کوین یک دارایی کمیاب است، زیرا می تواند وارد گردش مالی یک کشور شود و به دنبال آن تورم کاهش یابد.
بازار ارزهای دیجیتال ارتباط قابل توجهی با بازارهای سهام دارد، بدین صورت که رکود تورمی می تواند کاتالیزوری برای پذیرش بیت کوین و یا دیگر ارزهای دیجیتال باشد. این اتفاق زمانی رخ می دهند که افراد باور کنند اقتصاد داخلی با شکست مواجه شده. هنگامی که بیت کوین به عنوان یک جایگزین یا پوشش در برابر یک سیستم مالی شکست خورده در نظر گرفته می شود، قیمت ها می توانند در زمان هایی که شاهد رکور اقتصادی هستیم افزایش پیدا کنند. زمانی که اعتماد عمومی به بیت کوین از اعتماد به سیستم اقتصادی فعلی یک کشور فراتر رود، شاهد نقطه عطفی به منظور خروج از این رکود تورمی خواهیم بود.
خیلی مواقع میگویند که چرخههای بازار ارز دیجیتال میتواند به اقتصاد کشور ها آسیب برساند آیا این درست است؟
مرجع : بهترین سایت آموزش بازارهای مالی و سرمایه گذاری فارکس ف بورس و ارز دیجیتال