به گزارش بنکر (Banker)، بهنظر میرسد افزایش تقاضای فصلی، در پایان سال علت اصلی رشد نرخها در بازار ارز است. آخرین مهلت بانک مرکزی برای بازگشت ارز صادرکنندگان برای سال ٩٧ اول بهمنماه به پایان رسید. بانک مرکزی اعلام کرده بود هر صادرکنندهای که در این مهلت، ارز خود را به چرخه اقتصادی بازنگرداند، حتماً به قوه قضاییه معرفی خواهد شد؛ زیرا مهلت این دوره دیگر قابل تمدید نیست. این موضوع باعث شد واریزی ارز صادراتی در سامانه نیما سرعت بگیرد. اگرچه بانک مرکزی هنوز آمار تازهای از رقم ارزی که صادر کنندهها وارد کشور کردهاند؛ منتشر نکرده اما اطلاعات غیررسمی نشان میدهد مازاد ارزی این سامانه به ۲میلیارد یورو رسیده است.
صمد کریمی، مدیر اداره صادرات بانک مرکزی پیش از این در دیماه اعلام کرده بود شرکتهای پتروشیمی ۶میلیارد یورو ارز وارد کشور کردهاند.
با وجود این ارقام یاد شده، اطلاعات دقیقی از میزان ذخایر ارزی بهویژه ذخایر دلاری بانک مرکزی در دست نیست و مشخص نیست تحتتأثیر اعمال تحریمها و کاهش فروش نفت میزان ذخایر ارزی کشور هماکنون چقدر است. با این حال ارقام موجود تأیید میکند میزان ورود ارز به کشور افزایش یافته اما مشخص نیست چرا با وجود افزایش میزان ورودی ارز به کشور قیمت ارزهای مختلف ازجمله یورو، درهم و دلار در حال افزایش است.
رشد ۲۵درصدی
نرخ هر دلار آمریکا در ۱۰۰روز گذشته ۲۵درصد رشد کرده و از ۱۱هزارو ۱۵۰تومان در ۹آبانماه امسال به محدوده ۱۴هزار تومان در مبادلات دیروز رسیده و روزبهروز بر شتاب رشد آن اضافه میشود. قیمت درهم امارات نیز که بیشترین تأثیر را برقیمت دلار آمریکا دارد در ۱۰۰روز گذشته با همین مقدار رشد از ۳هزارو ۶۰تومان به ۳هزارو ۸۰۰تومان رسیده است.
تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که درصورت عبور قیمت دلار از محدوده ۱۴هزار تومان سرعت رشد آن افزایش مییابد. حسین زمانی درمزاری، کارشناس بازارهای مالی در همین رابطه گفت: بررسیهای تکنیکی نشان میدهد قیمت هر دلار آمریکا احتمالا تا قبل از پایان سال به محدوده ۱۵هزارو ۵۰۰تومان خواهد رسید.آمارها همچنین نشان میدهد قیمت هر یورو هم در ۱۰۰روز گذشته۲۰درصد رشد کرده و از ۱۲هزارو ۴۴۰تومان به ۱۵هزارو ۱۵۰تومان رسیده است.
شایعه اثر FATF
قرار است پرونده ایران درکارگروه ویژه اقدام مالی، موسوم به FATF، در طول روزهای یکشنبه 27بهمن تا پنجشنبه اول اسفند دوباره مورد بررسی قرار بگیرد. برخی براین باورند که درصورت قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، هرگونه نقل و انتقال ارزی ایران با سایر کشورها ازجمله چین و روسیه در کل مسدود خواهد شد و این موضوع جریان ورودی ارز به کشور را بهطور کامل مسدود میکند. با این حال فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد با بیان اینکه نمایندگان ایران در اجلاس مقدماتی شرکت کرده و نظرات خود را مطرح کردهاند، تأکید کرد: با توجه به اینکه ۳۶ بند از ۴۱ بند لوایح امتیاز توسط ایران تصویب و اجرا شده، نمایندگان ایران استدلال میکنند که قرار دادن ایران در لیست سیاه توجیهپذیر نیست و امیدواریم مانع از پیوستن ایران به لیست سیاه شویم.
عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی هم در اینباره گفت: این روزها سفتهبازان و رانتجویان بازار ارز نتیجه جلسه آینده FATF را بدون اطلاع از پیچیدگیهای روند آن، تمدید نشدن تعلیق قلمداد کرده و درخصوص تأثیر آن بر نرخ ارز، تبلیغات زیادی در کانالهای تبلیغاتی خود راه انداختهاند.به گفته او، مبادلات ارزی ما از طریق مکانیسمهای بانکی جایگزین و غیرقابل تحریم انجام میشود، بنابراین تصمیم آینده FATF نمیتواند بر شرایط ارزی ایران تأثیر قابل توجهی داشته باشد.
او در پاسخ به این ادعا که گفته میشود دولت، خودش دلار را افزایش میدهد، گفت: چنین حرفهایی صحت ندارد و حرفهای بیخودی است و قصد دارند تا جو روانی ایجاد کنند و انشاالله قیمت دلار بهزودی کاهش پیدا خواهد کرد. با وجود این اظهارنظرها بهنظر میرسد افزایش قیمت دلار در طول روزهای گذشته ناشی از افزایش تقاضای فصلی همزمان با پایان سال است. هر سال همزمان با نزدیک شدن ایام نوروز حجم تقاضا برای خرید ارز بهدلیل تسویه حسابهای مالی ارزی پایان سال، سفرهای خارجی و سایر مبادلات مالی افزایش مییابد و این موضوع زمینه رشد قیمت دلار را فراهم میکند.