به منظور تسهیل روند انتقال به سیستم جدید، دورهای دو ساله به عنوان «دوره گذار» برای استفاده همزمان از تومان و ریال در نظر گرفته شده است.
به گزارش بنکر (Banker)، لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور، با هدف حذف چهار صفر از پول ملی و بهبود عملکرد نظام پولی کشور، به مجلس شورای اسلامی ارائه شد.
این لایحه که بر اساس پیشنهاد هیئت وزیران دولت دوازدهم در جلسه مورخ ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ به تصویب رسید، توسط مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، به عنوان لایحهای فوری به مجلس ارائه شده است.
هدف این اصلاح پولی
هدف این اصلاح، کاهش مشکلات ناشی از تورم مزمن و کاهش قدرت خرید پول ملی است که در سالهای اخیر به افزایش ارقام در مبادلات روزمره و افت حیثیت ظاهری پول ملی نسبت به دیگر ارزهای بینالمللی انجامیده است.
این طرح با حذف چهار صفر از پول ملی و بازنگری در سیستم اسکناسها و سکهها، در تلاش است تا ضمن تسهیل استفاده از پول ملی در نظامهای پرداخت، مشکلات موجود را کاهش دهد.
هر تومان معادل ۱۰ هزار ریال خواهد بود
بر اساس متن لایحه، واحد پول ایران «تومان» خواهد بود و هر تومان معادل ۱۰ هزار ریال جاری و یکصد پارسه است.
به منظور تسهیل روند انتقال به سیستم جدید، دورهای دو ساله به عنوان «دوره گذار» برای استفاده همزمان از تومان و ریال در نظر گرفته شده است.
جمعآوری ریال در دو سال
در این بازه زمانی، بانک مرکزی موظف است ترتیبات اجرایی لازم را برای جمعآوری و جایگزینی اسکناسها و سکههای ریال با تومان فراهم آورد.
این لایحه با هدف اصلاح ساختار پولی کشور، کاهش تورم و افزایش کارآیی پول ملی در معاملات روزانه به مجلس تقدیم شد.
امید است، با بررسی و تصویب آن، مشکلات اقتصادی کشور در این زمینه مرتفع گردد.
تاریخچه اصلاح پول ملی
مطرح شدن حذف صفر از پول ملی به 31 سال قبل برمیگردد.
همچنین در سال ۱۳۷۲ بانک مرکزی ایران حذف سه صفر از واحد پولی کشور را بررسی کرد.
در زمان ریاست طهماسب مظاهری بر بانک مرکزی در سالهای ۷۲ و ۷۳، این موضوع در دستور کار قرار گرفت ولی به دلایل مختلف متوقف شد.
موضوع اواخر دهه 80 و در دوران ریاستجمهوری محمود احمدی نژاد دوباره مطرح شد.
بانک مرکزی حتی از احتمال تغییر نام واحد پول ملی به «پارسی» و تغییر نام واحد فرعی آن به «دریک» خبر داده بود اما قضیه بلاتکلیف رها شد.
حذف صفر از پول ملی اثری بر تورم ندارد
رئیس کل اسبق بانک مرکزی در این باره اظهار کرد: حذف تعدادی صفر یا تغییر نسبت پول ملی به ارز کشورهای دیگر روی تورم اثری ندارد و از تورم اثر میپذیرد.
طهماسب مظاهری گفت: حذف تعدادی صفر یا تغییر نسبت پول ملی به ارز کشورهای دیگر روی تورم اثری ندارد و از تورم اثر میپذیرد.
به گفته او وقتی در کشوری تورم وجود دارد پول ملی آن کشور ضعیف و ارزان میشود و نسبت آن با ارزهای دیگر کشورهای جهان افزایش مییابد.
مظاهری درباره کارکرد حذف صفر از پول ملی عنوان کرد: یک اثر آن سهولت مبادلات برای مردم است به جای آنکه یک میلیون ریال برای مبادله استفاده کنند، با رقم و عدد کمتری این کار را انجام میدهند.
همچنین در مبادلات ایران با کشورهای دیگر، وقتی نسبت پولها سنجیده میشود اختلاف زیادی وجود نخواهد داشت و این مسئله از نظر روانی اثرگذار است.