به گزارش (Banker)، سناریوی اول، لغو تحریمها و سناریوی دوم ادامه تحریمها.
در این جدول که به سازمان برنامه و بودجه نسبت داده شده است، ادعا شده که نرخ دلار در سال ۱۴۰۶ در صورت ادامه تحریمها علیه ایران به ۲۸۴ هزار تومان و در صورت لغو تحریم به ۵۵ هزار تومان خواهد رسید.
مطابق با این جدول در سناریوی اول، در صورتی که تحریمها علیه ایران لغو شوند و ایران بتواند روزنامه ۲٫۵ میلیون بشکه نفت در روز بفروشد، قیمت دلار در سال بعد ۱۸ هزار تومان و در پایان دولت رئیسی ۳۵ هزار تومان خواهد شد. در این سناریو قیمت دلار در سال ۱۴۰۶، ۵۵ هزار تومان پیشبینی شده است.
در سناریوی دوم و در صورت تداوم تحریمها و فروش ۸۰۰ هزار بشکه نفت در روز، دلار در سال بعد ۳۵ هزار تومان و در پایان دولت رئیسی، ۱۱۰ هزار تومان و در سال ۱۴۰۶، ۲۸۴ هزار تومان خواهد شد.
در این جدول، نرخ رشد اقتصادی و تورم نیز آمده است. در این جدول پیشبینی شده که نرخ تورم در صورت ادامه تحریمها به ۶۵ درصد خواهد رسید.هنوز مسئولان سازمان برنامه و بودجه نسبت به این ادعای مطرح شده در فضای مجازی واکنشی نشان ندادهاند.
ورشکستگی در ۱۴۰۵ حتی در صورت رفع تحریم
این گزارش مدعی آن است که شاخص «نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی» برای سناریوی تداوم تحریمهای اقتصادی در سال ۱۴۰۱ از آستانه حساسیت عبور میکند و دولت مطابق استانداردهای بینالمللی در سال ۱۴۰۳ به دلیل ناتوانی در بازپرداخت بدهی در شرایط احتمال ورشکستگی قرار میگیرد.
اگرچه در سناریوی رفع تحریمها شرایط ورشکستگی با تاخیر رخ میدهد، ولی با حفظ ساختارهای کنونی و عدم تجدیدنظر اساسی در رویه خلق بدهیهای دولت، شاهد ورود بدهی دولت به احتمال ورشکستگی در سال ۱۴۰۵ حتی در سناریوی رفع تحریمهای اقتصادی خواهیم بود.
تورم پایدار ۴۰ درصدی؟
در این گزارش اشاره شده است: بدیهی است گزینه جایگزین ورشکستگی برای دولت تکیه بر تورمهای بالاتر خواهد بود. در این صورت انتظار میرود روند بلندمدت تورم ۲۰ درصد دو دهه گذشته (به غیر از سالهای تحریمی) به نظام تورمی حدود ۴۰ درصد سالانه مانا شود.
در این گزارش، حتی در صورت برداشته شدن فشار تحریم، در ۶ سال آینده نرخ تورمی بیش از ۲۵ درصد و به طور متوسط ۲۸ درصد خواهیم داشت. علاوه بر آن متوسط تورم سالانه در سناریوی باقی ماندن تحریمها، نزدیک به ۵۴ درصد خواهد بود.
قابل پیشبینی بود
با این همه سوال اینجاست که گزارش منتشر شده تا چه مقدار مورد تائید اقتصاددانان است؟
سید مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاددان در این خصوص می گوید: با توجه به فعال بودن متغیرهای غیر اقتصادی داخلی خیلی نمیتوان به این محاسبات کمی و مدلها اتکا کرد، اما مواردی که در گزارش سازمان برنامه و بودجه ذکر شده است با کمی تغییرات قابل حدس و گمان بود.
وی تصریح کرد: واقعیت این است که اگر تحریمها برداشته نشود اقتصاد دچار فرو پاشی خواهد شد. من بعید میدانم با شرایط فعلی امکان تداوم اقتصاد، بیشتر از یکسال وجود داشته باشد بنابراین تصورم این است که به هر حال باید به سمت حل مسئله تحریمها بروند در غیر این صورت مدیریت اقتصاد امکان نا پذیر خواهد بود و کشور دچار بحرانهای اقتصادی شدید و احتمالا در پی آن بحرانهای سیاسی و اجتماعی خواهد شد. به نظر میرسد هدف از این محاسبه و گزارش هم همین باشد که اگر مسئله تحریمها حل نشود چه مشکلاتی پیش خواهد آمد.