به گزارش بنکر (Banker)، در ترسیم چشمانداز آتی بازار ارز باید به دو دسته عوامل توجه ویژهای نشان داد. دسته نخست همان فاکتورهای سیاسی هستند که در شکلگیری نوسانات قیمتی در بازار ارز نقش دارند. دسته دوم اما فاکتورهای اقتصادی اعم از نقدینگی، تورم و همچنین انتظارات تورمی هستند که همواره حضور دارند و آهنگ رشد قیمت ارز را همگام با تزریق اخبار سیاسی به بازار تندتر میکنند.
از نگاه معاون ارزی اسبق بانک مرکزی، از ابتدای خروج ترامپ از برجام تاکنون، قیمت دلار از ۱۳ تا ۳۲ هزار تومان در نوسان بوده است. اما با روی کار آمدن دولت بایدن بازار ارز به ثبات نسبی رسید و همین مساله نشان میدهد که بازار ارز ایران بیش از هرچیز تحت تاثیر تحولات سیاسی و تنشهای بینالمللی و روابط ما با جامعه جهانی قرار دارد.
سیدکمال سیدعلی در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: چنانچه وضعیت تحریمها، برقراری ارتباط دولت آمریکا با عربستان و تجدیدنظر کشورهای حوزه خلیجفارس در چارچوب روابطشان با کشور رژیم صهیونیستی میتوان گفت که وضعیت افزایش قیمت دلار کماکان در بحث انتظارات تورمی و تصمیمات آژانس و تصمیمات آمریکا در مورد چگونگی اعمال تحریمها میگنجد.
وی ادامه داد: در حال حاضر و به دلیل اینکه عرضه درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت در اقتصاد ایران محدود شده و پیشبینی میشود که با افزایش فشارها تقاضاهای ارزی نیز در داخل بیشتر شود، به نظر میرسد که مساله تحریمها و مذاکرات با ملاحظات بیشتری همراه باشد. در حال حاضر حدود ۷۰ میلیارد دلار از وجوه ارزی ایران خارج از کشور مسدود شده است.
در صورتی که برجام به نتیجه برسد و تحریمها برداشته شود امکان فروش بیش از دو میلیون بشکه نفت برای کشورمان فراهم خواهد شد. در این شرایط هم میتوان پاسخگوی تقاضاهای ارزی موجود در داخل و کسری بودجه در داخل بود و هم میتوان مشکل جمعآوری نقدینگی را با منابع ارزی حل کرد.
سیدعلی تاکید کرد: به هر میزان که دولت و بانک مرکزی نیز بتوانند مدیریت بهتری در بازار ارز داشته باشند و حتی در مصرف ارز نیز صرفهجویی کنند تنها حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد امکان مدیریت بازار ارز وجود خواهد داشت و مابقی مسائل مربوط به تقاضای بالای ارز و عرضه کمی است که در بازار وجود دارد. زمانی که صادرکننده غیرنفتی میبیند قیمت ارز در حال افزایش است دیرتر ارز خود را به بازار عرضه میکند و واردکنندگان نیز به دلیل تقاضاهای احتیاطی دیرتر تقاضای خود را به بازار اعلام میکنند. به همین ترتیب اگر تصمیم جدی و محکمی در خصوص برجام گرفته نشود آسیب زیادی از این محل به اقتصاد کشورمان وارد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر دلار از ۲۴ هزار به ۳۱ هزار تومان رسیده است. با توجه به نقدینگی و کسری بودجهای که وجود دارد و همچنین تورمی که در محدوده ۴۰ درصدی قرار دارد، افزایش دوباره قیمت دلار چندان دور از انتظار نخواهد بود.