به گزارش بنکر (Banker)، طبق قانون در صورت فوت صاحب تسهیلات کلیه بدهی های بانکی وی تبدیل به دین حال می گردد و باید تسهیلات به صورت کامل تسویه گردد. در این صورت اگر وراث وام گیرنده قادر به پرداخت بدهی فرد فوت شده نباشند ٬ بانک به ناچار به سراغ ضامنین وی می رود.
بیمه وام چیست؟
بانکها و موسسات اعتباری و بنگاههای اقتصادی نام بیمه عمر مانده بدهکار را رویش گذاشتهاند. بیمهای که خیلیها نامش را نشنیدهاند، اما تاثیر مستقیم در دعای خیر بازماندگان برای فرد فوت شده دارد. این بیمه البته اسمهای دیگری هم دارد؛ از بیمه اعتباری و بیمه تسهیلات تا بیمه تضمین، ضمانت مطالبات و نامهای دیگری که شبکه بانکی رویش گذاشتهاند. اما معروفترین نام همان بیمه وام است. ماجرا هم این است که فرد وامگیرنده اگر فوت کند، شرکت بیمهگر تعهد میدهد که اقساط را به موقع به بانک مورد نظر بپردازد.
چند نوع بیمه وام داریم؟
اگر بعد از گرفتن تسهیلات و وام به دنبال بیمه کردن خودتان هستید باید بدانید انواع بیمه شامل این ۲ دسته میشوند؛
بیمه وام بدهکار
در این نوع بیمه، اگر فرد گیرنده وام فوت کند، شرکت بیمهکننده باید باقی اقساط وام را بهصورت کامل به بانک یا موسسه مالی یا هر جای دیگر پرداخت کند. در این مواقع ضامن درگیر پرداخت وام نخواهد شد. البته اگر وام نیمهکارهای هم داشته باشید، امکان بیمه کردن باقی اقساط هم وجود دارد. طبعا مبلغ بیمه هم به نسبت تعداد اقساط پرداخت شده روند کاهشی دارد.
بیمه مرهونات بانکی
اگر بابت خانه یا کارخانه وام گرفتهاید و همان ملک در رهن بانک است، برای مرهونات آن باید بیمه آتشسوزی به ارزش وام گرفته شده خریداری شود. ضرورت این نوع بیمه به خاطر آن است که اگر ملک در رهن بانک به دلایلی مانند آتشسوزی، انفجار یا هر بلای طبیعی دیگر دچار حادثه شود، بیمهکننده باید جبران خسارت کند.
بیمه وام در چه شرایطی اجباری است؟
ماده ۱۹۰ قوانین مدنی ایران تعیین کردهاند که اساسیترین شرط هر معاملهای رضایت طرفین قرارداد در تمام جزئیات است. با استناد به همین ماده قانونی باید گفت وامگیرندگان باید برای خریدن بیمه وام بدهکار یا مرهونات بانکی خودشان رضایت داشته باشند و بانک اجازه ندارد گیرنده وام را مجبور به گرفتن انواع بیمه وام کند. یا پرداخت تسهیلات به متقاضیان به شرط گرفتن این بیمهها باشد.
البته برای وام هایی که بدون ضامن پرداخت می شود بیمه عمر اجباری هست ٬ جدیدا بانک مرکزی شرایط دریافت وام بدون ضامن را به بانک ها ابلاغ کرده است ٬ در این صورت بانک ها نسبت به بیمه عمر وام گیرنده اقدام می کنند.
چه شرایطی برای عقد بیمه وجود دارد؟
اولین شرط این است که سن وامگیرنده تا زمان پایان اقساط کمتر از ۷۰ سال باشد.
در صورت فوت وامگیرنده بر اثر جنگ، حمله نظامی و شورش، بیمه شامل فرد نمیشود.
در صورتی که وامگیرنده اقساط معوقه و جریمه دیرکرد داشته باشد.
قوانین و مقررات در بیمه وامبانکی
بازماندگان از زمان فوت فرد بیمهشده باید ظرف مدت ۱۰ روز شرکت بیمهکننده را در جریان قرار بدهند.
نهایت زمان بیمه وام بدهکار برای فرد بیمه شده حداکثر ۴ سال خواهد بود.
شرکت بیمهکننده نسبت به کسانی که بیشتر از ۷۰ سال سن دارند، هیچ تعهدی برای پرداخت اقساط وام ندارد.