بر اساس جدیدترین گزارش هزینه و درآمد مرکز آمار، در سال ۱۴۰۲، خانوارهای شهری کشور بهطور متوسط حدود ۸۵ میلیون تومان برای اجاره و سایر هزینههای مسکونی پرداخت کردهاند.
به گزارش بنکر (Banker)، بررسیها نشان میدهد که خانوارهای شهری استان تهران، در سال گذشته، بهطور میانگین بیش از دو برابر میانگین کشوری، هزینهای بدین منظور صرف کردهاند.
این میزان هزینه اجاره و سایر هزینههای مسکن در استان تهران ۱۸۲ میلیون تومان در سال بوده که بهوضوح بالاترین هزینه ثبتشده در کشور است.
نقش محوری مسکن در سبد خانوار
مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر، همواره نقش تعیینکنندهای در کیفیت زندگی و رفاه افراد دارد.
از آنجایی که مسکن قابلیت جانشینی با دیگر کالاها را ندارد، گزینههای موجود برای خانوارها محدود به انتقال به خانههای کوچکتر یا مناطق کمتر گرانقیمت میباشد.
با توجه به افزایش چشمگیر هزینههای مسکن در سالهای اخیر، شاهد افزایش تعداد خانوارهایی هستیم که به اجارهنشینی روی آوردهاند.
تنها در سال گذشته، این خانوارها بهطور متوسط ۸۵ میلیون و ۵۰ هزار تومان برای اجاره و سایر هزینههای مسکونی پرداخت کردهاند.
بخش عمدهای از این هزینهها به اجارهبها مربوط میشود. در سال ۱۴۰۲، متوسط اجاره و سایر هزینههای مسکن در سه استان از میانگین کشوری بیشتر بود.
استان تهران با متوسط ۱۸۲ میلیون تومان، بالاترین هزینه را ثبت کرده است، در حالی که استان فارس با متوسط ۹۸ میلیون و ۹۰ هزار تومان در رتبه دوم قرار دارد.
در مقابل، استان ایلام با متوسط هزینه ۳۴ میلیون و ۹۶۰ هزار تومان، کمترین میزان هزینه اجاره و سایر هزینههای مسکونی را در سال گذشته تجربه کرده است.
همچنین، خانوارهای شهری استان سمنان ۳۵ میلیون و ۲۶۰ هزار تومان و استان آذربایجان غربی ۳۷ میلیون و ۸۰ هزار تومان برای این گروه هزینهای پرداخت کردهاند.
بهنظر میرسد چالشهای اقتصادی و تورم جاری، بهویژه در بخش مسکن، همچنان موضوعاتی مهم برای خانوارها به شمار میآیند و نیازمند توجه ویژه هستند.